Gallardo: “L’objectiu és que la ciutadania pugui triar democràticament el model d’estat”

MÉS per Mallorca i Esquerra Unida presenten una PNL per demanar un referèndum vinculant


El diputat i la diputada de MÉS per Mallorca, Miquel Gallardo i Agustina Vilaret, juntament amb el coordinador general d’Esquerra Unida Balears, Juanjo Martínez, han presentat aquest dilluns en roda de premsa una Proposició No de Llei (PNL) per a la república. “L’objectiu és que la ciutadania pugui triar democràticament el model d’estat”, ha explicat Gallardo. “És una qüestió que ja va més enllà del republicanisme. Durant els darrers anys hi ha hagut una sèrie de casos de corrupció que han deixat a la monarquia en entredit”, ha afegit.

A la PNL s’exigeix la convocatòria d’un referèndum vinculant perquè tant la ciutadania de les Illes Balears i la de l’estat espanyol pugui decidir sobre el model d’estat que desitgen, a més d’expressar el suport del Parlament a la proposta d’obertura d’una comissió d’investigació al Congrés. També s’exigeix a la Casa Reial que renunciï a l’ús i gaudi del palau de Marivent.

El diputat ecosobiranista ha assegurat que és oportú poder parlar de tots aquests temes, sobretot després dels casos de corrupció que han afectat la família reial, com el cas de Corinna, que el Congrés està investigant. Gallardo també ha destacat que “curiosament, des de l’any 2015 el CIS no demana sobre el suport de la societat a la monarquia i trobam que és un tema que hem de posar damunt la taula”.

“Les dades són els que ens han duit fins aquí i, mes enllà del que puguin assenyalar enquestes d’àmbits privats, volem que el CIS torni a demanar pel grau de suport a la monarquia”, ha subratllat Gallardo, qui ha incidit en la importància de tenir dades oficials sobre el suport social que té la monarquia a l’estat espanyol.