Gallardo: “Després de 40 anys, cal obrir processos constituents democràtics i transversals”

MÉS per Mallorca presenta una proposta de reforma de la Constitució espanyola


MÉS per Mallorca ha presentat aquest dilluns en roda de premsa una proposta per reformar la Constitució. “Creim que aquest sistema constitucional necessita donar sortida a molts reptes que ara per ara no estan reflectits al text”, ha assegurat Gallardo, qui ha expressat que “després de 40 anys cal obrir processos constituents democràtics i transversals”. Una mesura que, en paraules del diputat ecosobiranista, ha de desembocar “en un nou acord entre pobles i ciutadania que doni resposta als reptes de blindar els drets socials, garantir les llibertats i reconèixer i articular el caràcter plurinacional i plurilingüístic de l’Estat, havent d’incorporar al nou text constitucional el principi d’autodeterminació”.

Gallardo ha criticat que més de 23 milions de persones a l’Estat “no han pogut dir res sobre la Constitució, ja que no l’han votada i no se les ha tingut en compte en cap de les dues reformes que s’hi han fet”. El diputat ha explicat que la proposta que ha presentat MÉS per Mallorca “és fruit d’una reflexió profunda i que fa molt de temps que feim sobre el sistema constitucional, que està esgotat i necessita una reforma urgent i contundent”.

Molts dels reptes de la societat actual no estan prou reconeguts en la Constitució i “les oligarquies i els poders de l’Estat han tancat files al voltant d’ella en dos punts clau: una Monarquia que no ha estat qüestionada i la unitat de l’Estat”, ha dit Gallardo. Per això, ha dit, és necessari que “tots els càrrecs públics de representació de la ciutadania siguin escollits i renovats periòdicament, i això hi inclou la figura del cap d’Estat”. Per altra banda, ha assegurat que l’article 2 “passa per damunt dels principis democràtics i per això és necessari un pacte entre la ciutadania i els territoris per tal de decidir l’articulació de l’Estat”.

Eleccions andaluses

La diputada Joanaina Campomar, per la seva banda, ha valorat els resultats de les eleccions andaluses i ha apuntat que una de les causes de la caiguda del PSOE “és el seu pacte amb Ciutadans i les seves polítiques conservadores”. També ha apuntat que ha estat un “fracàs” la normalització de les anomalies democràtiques, com la manca de llibertat d’expressió o l’article 155, i el discurs de VOX.

Sobre això, la diputada ecosobiranista ha apuntat que “ni el PP ni Ciutadans tenen cap mania en pactar amb l’extrema dreta en comptes de fer un cordó sanitari com s’ha fet a la resta d’estats d’Europa”. “Ens preocupa aquesta dèria recentralitzadora i castellanitzadora i lamentam des d’aquí que tant el PP espanyol com el balear estiguin eufòrics per pactar amb l’extrema dreta. Haurien d’estar preocupats perquè deixarien aquell centre polític i regionalista del qual feien bandera”, ha incidit Campomar.

“Ens hem de reforçar davant l’extrema dreta. Hem d’enfortir la capacitat de diàleg de les esquerres amb la societat amb la voluntat d’assumir responsabilitats i continuar il·lusionant a la gent per transformar la societat”, ha subratllat.