Fina Santiago: "Hi ha una renúncia per part d’Espanya i d’Europa a fer una política d’acolliment"

Diferents membres de MÉS per Mallorca han participat avui en la manifestació convocada per la plataforma ’Les Balears Acollim’


Diferents membres de MÉS per Mallorca com el cocoordinador David Abril, la regidora de Serveis Socials Mercè Borràs i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, el conseller del Consell de Mallorca Lluís Apesteguia, o el director general d’Esports i Joventut Carles Gonyalons, entre d’altres han participat en la manifestació convocada per la plataforma ’Les Balears Acollim’. MÉS per Mallorca se suma a les organitzacions i entitats que critiquen la manca de resposta davant una situació d’indefensió i de vulneració de drets humans que ara pateixen les persones que han fugit de ca seva per una qüestió de supervivència, però que la podem patir tothom.


La formació ecosobiranista fa dos anys exactament presentà mocions de solidaritat i suport a més de 20 municipis de Mallorca. MÉS per Mallorca sempre ha denunciat que la resposta d’acolliment que ha estat una demanda de la ciutadania, ha estat totalment insuficient per part del govern Rajoy i també d’Europa. D’altra banda aquí "la nostra terra ha estat a l’altura de les circumstàncies des del primer moment. Vàrem posar en marxa un seguit de mesures per poder dur a terme l’acolliment d’una forma adient.
Vàrem treure un edifici que estava a la venda i el vàrem adaptar", ha recordat Fina Santiago. La consellera de Serveis Socials i Cooperació ha recordat que a l’alberg han viscut 122 persones, de les quals 80 són del conflicte sirià. Alhora Santiago ha manifestat la disposició de "posar més recursos en cas de ser necessari". Això sí també ha remarcat que les competències són de l’Estat i si l’Estat espanyol no envien refugiats, la comunitat no els hi pot anar a cercar, "ja que els convertiríem en immigrants".

Les xifres deixen clara la manca de voluntat del govern de Rajoy, ja que l’acord firmat a Europa establia que Espanya havia d’acollir unes 17.000 persones i han estat unes 1.800 persones les que han estat acollides. “Es una vegonya que el govern espanyol mentre mobilitza milers de policies i guàrdies civils cap a Catalunya, el triple dels refugiats acollits fins avui, que són un 10% dels més de 17.000 a què es va comprometre Rajoy, deixant molt clares quines són les seves prioritats del PP, i la solidaritat és la darrera de totes, dins i fora d’Espanya", ha assenyalat Abril.

"Hi ha una renúncia a fer una política d’acolliment adient a les circumstàncies que es viuen les fronteres europees. Malauradament no només és Espanya, és el conjunt d’estats Europees que han renunciat a fer aquesta política d’acolliment”, ha assegurat la consellera Fina Santiago, per a qui Espanya ha fracassat doblement, "primer no donant resposta a la demanda social de dur endavant polítiques d’acolliment i també no donant resposta el fracàs al conflicte que genera el desplaçament massiu d’aquesta població".