Fina Santiago: “el Marroc no respecta els drets humans al Sàhara Occidental”

La portaveu adjunta del Grup MÉS ha visitat Al-Aaiun junt amb altres membres de l’Intergrup Parlamentari Pau i Llibertat al Sàhara, i ha pogut comprovar la repressió i la persecució exercida contra els sahrauís


La portaveu adjunta del Grup MÉS, Fina Santiago, ha visitat el Sàhara Occidental ocupat el passat cap de setmana. Com a membre de l’Intergrup Parlamentari Pau i Llibertat al Sàhara, Santiago ha participat en una delegació balear que entre el 13 i el 15 de març ha visitat la ciutat d’Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc des de 1975. La delegació incloïa diputats dels tres grups parlamentaris i representants del Fons Mallorquí de Solidaritat i de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí.

Santiago, que ha subratllat que era la primera delegació que en 8 mesos ha pogut entrar al Sàhara ocupat, ha pogut constatar que “els sahrauís són ciutadans de segona”, i que el Govern del Marroc “no respecta els drets humans en aquest territori”. Els sahrauís no tenen dret a manifestació, pateixen la repressió policial i les agressions per part de ciutadans marroquins són permeses. A més, el 80% dels joves sahrauís estan en l’atur: “el Marroc utilitza la feina com una arma política per atacar el moviment sahrauí”.

La diputada també ha denunciat “l’estratègia de colonització” exercida pel Marroc, que provoca que la població sahrauí cada vegada sigui més minoritària en el seu propi territori, i la “persecució de la diversitat cultural” que pateixen els sahrauís.

Fina Santiago ha destacat: “El poble sahrauí és un poble organitzat. No tenen por. I són molt conscients de les dificultats que han d’afrontar, i precisament per això demanen el suport internacional”. També ha constatat que “la necessitat de la lluita pacífica per la llibertat del Sàhara és totalment transversal: implica gent de totes les edats, de totes les ideologies, de diferents classes socials... que tenen en comú que defensen el seu territori”.

Durant la visita la delegació s’ha pogut entrevistar amb membres dels col·lectius sahrauís que resisteixen l’ocupació marroquina i que pateixen la repressió del Govern marroquí. Entre ells, han visitat la coneguda activista Aminatu Haidar, o familiars de víctimes d’assassinats polítics.

Santiago també ha explicat que els membres de la delegació presentaran una queixa formal al Ministeri d’Exteriors per la manca de llibertat i pel tracte rebut pel Govern marroquí durant la visita.

Vídeo: repressió policial contra els sahrauís a Al-Aaiun

D’altra banda, els activistes sahrauís residents a Al-Aaiun els han facilitat aquest vídeo en què es pot apreciar la repressió policial contra els sahrauís: