Fina Santiago demana que l’Estat garanteixi el material d’autoprotecció als professionals que atenen les persones dependents

La consellera d’Afers i Esports, Fina Santiago, ha traslladat avui al vicepresident espanyol de Drets Socials, Pablo Iglesias, la necessitat de fer arribar a les Illes tot el material disponible per atendre les persones dependents. En concret,Santiago, ha traslladat a través d’una videoconferència la importància de disposar del material sanitari i equips de protecció individuals perquè les treballadores i els treballadors de residències i serveis d’ajuda a domicili tinguin les eines d’autoprotecció que necessiten quan fan la cura a persones dependents.

Durant la reunió telemàtica, iglesias ha confirmat a Santiago que les arques autonòmiques rebran una partida específica de 300 milions d’euros per destinar a pal•liar els efectes del coronavirus en els sectors més vulnerables com dependents, discapacitats, majors o sense sostre. La intenció és que es puguin reforçar la prestació de teleassistència, els serveis d’ajuda a domicili o, si escau, augmentar les plantilles. Els ajuntaments també rebran una injecció de 300 milions d’euros, via flexibilització de la regla de despeses, per les mateixes finalitats socials.

El problema, tal com ha denunciat la Consellera, és que el repartiment que es farà a les comunitats és, en un 90%, basant-se en criteris poblacionals i les dades demogràfiques -sobre la que es projecta la distribució- fa més d’una dècada que no s’han actualitzat. Santiago ha reclamat que s’actualitzin urgentment les dades abans de fer el repartiment perquè les Illes Balears són una comunitat que cada vegada ingressa més població. La titular d’Afers Socials ha insistit però que el més important és que la transferència econòmica sigui àgil perquè s’ha d’actuar amb rapidesa.