Ferrà: "Presentam aquests esmenes perquè el projecte de pressupostos de l’Estat és un mal projecte per a les Balears"

MÉS per Mallorca proposa que el transport marítim interilles i amb la península tingui un 75% de descompte per resident i compensació del transport de mercaderies


MÉS per Mallorca presenta a través dels companys i de les companyes de Compromís, una formació amiga amb qui hi ha teixides grans aliances, 18 esmenes als pressupostos de l’Estat que suposen 452,7 milions d’euros, dels quals més de 300 són d’inversió directa a Balears. Són unes esmenes per compensar l’infrafinançament històric de les Balears, amb unes inversions per part del govern espanyol de 171,6 milions, xifra que ens situa a la coa d’inversions territorials.

"Presentam aquestes esmenes perquè consideram que aquest projecte de pressupostos és un mal projecte per a les Illes Balears i també per les polítiques progressistes de l’Estat", ha explicat el diputat Josep Ferrà. El també portaveu parlamentari de la formació ecosobiranista ha destacat la importància de l’esmena per al 75% de descompte aeri i marítim: "Incorporam el marítim perquè se sol oblidar a l’hora de parlar de descompte de resident i perquè, d’aquest 50% que hi ha actualment, l’Estat només es fa càrrec d’un 25% i deixa la resta a la comunitat".

Una altra de les esmenes presentades per MÉS per Mallorca és l’aplicació d’un nou mecanisme de compensació del transport de mercaderies, ja que la que les Illes tenen actualment és molt diferent de la de les Canàries. "És una mesura que està prevista al nou REB, però que si s’inclouen als pressupostos permetria millorar la diferència amb les Canàries sense haver d’esperar a l’aprovació d’un règim especial que cada vegada es fa esperar més", ha apuntat la diputada Joanaina Campomar. Un altre punt clau d’aquesta esmena és que aquesta compensació no estigui condicionada a exposició pressupostària, ja que l’Estat considera que si no hi és, no té l’obligació de pagar-les.

Campomar també ha presentat l’esmena per a la creació d’un pol marí, "una proposta que el govern espanyol hauria de recollir si vol ser coherent amb el que ha dit fins ara i apostar per un canvi de model turístic i la innovació a Balears". Per dur a terme la proposta impulsada pel Govern del canvi que combina institucions científiques i el creixement d’empreses relacionades amb el sector, "és necessari que el govern espanyol mostri un compromís ferm i amb una dotació pressupostària, que no només sigui un conveni d’intencions com s’ha fet fins ara", ha assegurat la diputada ecosobiranista.

Joanaina Campomar ha explicat l’esmena als pressupostos perquè el govern espanyol inclogui a la partida del Pacte d’Estat contra la violència masclista els 120 milions d’euros que resten per arribar a la xifra que s’havia compromès. "El govern de l’Estat no ha complit i només ha pressupostat els 80 milions que els hi correspon, girant l’esquena una altra vegada a comunitats i ajuntaments i deixant-los sense recursos per fer front a aquesta lluita", ha insistit Campomar.

"Són uns pressupostos que arriben tard, sis mesos tard, sense garantia que es puguin aprovar i en el cas que s’aprovin tindran un marge d’execució molt breu, de 4 o 5 mesos. Estam davant un altre fracàs del senyor Rajoy", ha apuntat Ferrà.

Altres esmenes són les que demanen 10 milions per un finançament digne del transport de residus. 25 milions per neutralitzar l’impacte d’eliminar el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs, El compliment de compromisos com el conveni ferroviari -26 milions- Inversions en patrimoni de les costes (nius de metralladores, torres d’enfilació...), compliment de l’Estatut que signifiquen 26.200 milions en inversions en infraestructures, 20 milions del conveni per reforma de la Platja de Palma. 2,5 milions d’increment d’ajudes d’accés a l’habitatge -especialment problemàtic a Eivissa, 7 milions per la creació del Centre d’interpretació de la Reserva de la biosfera en s’Enclusa (Menorca). Així com l’eliminació de l’impost al sol i la posada en marxa de línies d’ajuda a les renovables.