Ferrà: “El tren de Llevant dins el conveni ferroviari és una proposta irrenunciable”

MÉS per Mallorca insta al Govern a elaborar un nou model de finançament que inclogui el concepte de sobirania fiscal per a les Balears


El portaveu del grup parlamentari, Josep Ferrà, ha recordat aquest dilluns en roda de premsa que la signatura amb l’Estat del conveni ferroviari és “una de les més importants per a MÉS per Mallorca”. La formació ecosobiranista no només ha demanat que se signi durant 2018 perquè les inversions s’apliquin el 2019, sinó que s’hi inclogui el tren de Llevant: “el tren de Llevant dins el conveni ferroviari és una proposta irrenunciable”.

El també diputat ecosobiranista ha explicat, per altra banda, les propostes de resolució presentades sobre finançament. “Instam al Govern a elaborar un nou model de finançament, a recuperar la feina que havia començat el PP a nivell tècnic – ens agradi més o menys – i donar-li continuïtat i, a més, demanam al Govern que aquest nou model de finançament inclogui els principis d’ordinalitat i creï el concepte de sobirania fiscal per a les Balears”.

Una altra de les propostes de resolució importants per a MÉS per Mallorca és la que insta a l’Estat a derogar l’impost del sol. “Sabem que hi ha voluntat per part de la ministra, però és necessari instar a què ho faci de manera urgent i dins el 2018 perquè es pugui iniciar un pla d’inversions per instal·lar plaques solars a escala domèstica”. Ferrà ha incidit en la importància de fomentar l’autoconsum i combatre els preus elevats de la llum.

El portaveu del grup parlamentari ha subratllat també la proposta sobre el paper de les dones a les festes populars. MÉS per Mallorca insta a totes les administracions a adequar-se a la llei d’igualtat de les Balears. “Ara per ara encara hi ha conflictes en diversos municipis pel que fa a la plena incorporació de les dones a les festes populars”. Ferrà ha tornat a demanar, per altra banda, “el retorn de la casa d’Emili Darder perquè pugui ser tornada a la ciutadania de Palma”. Així, la formació ecosobiranista presentarà 22 propostes de resolució, dividides en quatre blocs: medi ambient i mobilitat (4), economia (6), finançament i administracions públiques (4) i educació, cultura, política lingüística i drets humans (8).

Propostes d’altres partits

Josep Ferrà ha comentat les propostes de resolució del Partit Popular, que duen al conflicte lingüístic. “El PP torna a demanar el TIL: bàsicament demana un veritable bilingüisme a l’educació i la incorporació de l’anglès”, ha assegurat Ferrà, que ha afegit que el que fa amb les seves propostes sobre llengua és “tornar a generar conflicte lingüístic. És curiós que Ciutadans no n’ha presentat ni una en aquest sentit. Serà el PP qui lideri les propostes quant a generar divisió lingüística”.

El diputat ecosobiranista ha insistit en la necessitat que Biel Company ensenyi el document del REB. “Fa molts mesos que demanam que faci públic aquest document i només l’ha mostrat amb el mòbil. El que qüestionam és que aquesta proposta fos de 380 milions d’euros i que estigués acordada amb el Govern”, ha subratllat.