«Feim polítiques valentes, que milloren la vida de la gent; o les fa MÉS, o no les farà ningú»

MÉS per Mallorca celebra a Inca l’Assemblea Anual de Rendició de Comptes, en què reivindica l’acció de govern per avançar cap a un model de país més just i més sostenible, per posar les persones en el centre de l’acció política i per blindar la democràcia i l’autogovern davant els atacs de l’Estat; i afirma la necessitat que aquestes polítiques tinguin continuïtat més enllà del 2019


MÉS per Mallorca ha celebrat aquest dissabte a Inca l’Assemblea Anual de Rendició de Comptes, en la qual els càrrecs públics de la formació han explicat davant militants i simpatitzants l’acció política desenvolupada des de les institucions per aplicar el programa electoral i els Acords pel Canvi.

A l’Assemblea, els dirigents de MÉS s’han reivindicat com «el motor del canvi», i com «l’esquerra que treballa per la gent, que transforma el país». Han explicat que desenvolupen una acció dirigida a complir tres grans objectius: avançar cap a un model econòmic i de país més just, equilibrat i sostenible; posar les persones al centre de l’acció política i institucional; i lluitar per una millor democràcia i per un millor autogovern.

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, i la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, han estat els encarregats de defensar la tasca desenvolupada des de l’Executiu. Barceló ha explicat que l’acció de govern va destinada a complir el programa electoral de MÉS i els Acords pel Canvi, «un programa de canvi social, de canvi democràtic i de canvi econòmic». I ha afirmat que, «en alguns àmbits, fins i tot estam anant més lluny del que deien els Acords pel Canvi». Hi ha posat com a exemples l’establiment d’un sostre de places turístiques, les mesures de decreixement turístic o l’aposta decidida per un model energètic basat en energies netes i renovables, que inclou la proposta de tancament de la central tèrmica des Murterar.

Barceló ha reivindicat el paper de MÉS en aquestes polítiques: «Això ho estam fent nosaltres, perquè són les polítiques valentes, ecologistes i a favor d’un nou model realment sostenible que sempre hem plantejat des de MÉS per Mallorca. Estam fent polítiques que milloren la vida de la gent, que canvien realment les coses. Que, o les feim la gent de MÉS, o no les farà ningú». I ha reivindicat que el canvi polític iniciat l’any 2015 tingui continuïtat més enllà del 2019 per consolidar aquestes polítiques, ja que «l’alternativa és un Govern de PP i Ciutadans que tornarà a atacar l’educació, a afavorir un creixement sense límits, o a permetre grans projectes urbanístics que destrueixen el nostre territori».

Fina Santiago, per la seva banda, ha posat en valor les polítiques socials i la recuperació de drets i de serveis públics que es fa des del Govern, en contraposició a les polítiques regressives de l’Estat: «Mentre la dreta de Madrid està atacant els drets de la ciutadania, nosaltres i la resta de comunitats progressistes resistim els envits. Aquí feim feina pensant en les persones, recuperant polítiques socials que s’havien retallat». I ha insistit que determinades mesures han estat implantades gràcies a la presència de MÉS en el Govern: «Tenim una renda social, que és la primera de tot l’Estat, perquè som en el Govern». I ha destacat la importància de l’obertura de les fosses de la Guerra Civil com una passa imprescindible per recuperar la dignitat i la memòria democràtica del país.

Per la seva banda, el president del Consell, Miquel Ensenyat, i la portaveu de MÉS a la institució insular, Mercè Bujosa, han reivindicat un Consell fort «per fer front al neoliberalisme centralista impulsat per Rajoy». Han destacat l’empremta de MÉS a mesures com la llei de camins, l’augment pressupostari a Benestar Social o la recuperació dels Premis Mallorca de creació literària.

Finalment, els coportaveus de MÉS per Mallorca, David Abril i Bel Busquets, han fet una anàlisi política del moment. Abril ha volgut deixar clar que «MÉS és la força necessària per defensar amb llibertat la democràcia, l’autogovern i el progrés social, conjugant el compromís amb els Acords pel Canvi però també l’ambició per impulsar les polítiques que li són pròpies». Per això els dos portaveus han reivindicat que s’han de repetir governs de progrés del 2019 i que MÉS hi ha de tenir el màxim pes.

I Busquets ha reivindicat les institucions del país: «Hem de blindar la nostra democràcia i les nostres institucions d’autogovern davant els atacs de l’Estat, que ens vol fer desaparèixer com a poble. Per això hem d’aconseguir un finançament just, que faci possible una veritable sobirania fiscal que ens permeti comptar amb els recursos necessaris per consolidar les polítiques socials i de millora del model econòmic del nostre país».