Estadístiques que tenguin en compte la gent

MÉS per Mallorca demana que es planifiquin les polítiques amb l’Index de Desenvolupament Humà


  • La lluita contra la pobresa hauria d’impregnar tota la política pública, no només la de les àrees de Serveis Socials. David Abril, portaveu de MÉS per Mallorca s’ha mostrat satisfet de formar part d’un govern que comparteix aquest plantejament. I també ha remarcat que des dels mateixos #AcorsPelCanvi s’ha fet passes decidides per retornar drets que s’havien retallat i per caminar cap a una societat més justa, com per exemple amb la Llei d’Igualtat entre homes i dones, “a totes les estadístiques el rostre de la pobresa és el d’una dona” diu Abril. També "és important assenyalar que s’han creat nous drets com la Renda Social Garantida que pretén que totes les persones tenguin les seves necessitats bàsiques cobertes. I no només això també hi ha l’objectiu de canviar el model econòmic perquè no es generin tantes desigualtats", ha assegurat el portaveu de MÉS per Mallorca, qui ha lamentat la situació actual que afecta una part important de la població de les Illes. Segons EAPN, el 26,3% de la població de Balears és en risc de pobresa i més del 10% en situació de pobresa extrema. Llavor si no la tendència no va canviant, la pobresa té el risc de cronificar-se.

MÉS per Mallorca, ha presentat una proposició no de llei (PNL) que incideix en un tema que pot ser tan fred com les estadístiques, que moltes vegades obliden que hi ha cares i ulls darrere de les xifres. Però també es poden fer de caràcter inclusiu. Així la PNL insta al Govern a incloure en el Pla d’estadística de les Illes Balears i en els Plans anuals. I també a les administracions públiques a tenir en compte en la planificació indicadors socials i de sostenibilitat com l’Index de Desenvolupament Humà (IDH), la taxa de ris de pobresa, l’AROPE o l’índex Gini.

"Normalment les polítiques es fan en funció del PIB que pot donar bons resultats però que mostra les realitats de les quals parla EAPN. Per això, s’han de manejar també estadístiques d’altres tipus que ens diguin si anam bé o bo, com el IDH, l’Index de Desenvolupament Humà per tenir més informació i actuar millor", ha assenyalat el portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril qui ha comentat que "aquesta PNL és molt senzilla, però planteja una altra mirada"

Oficina Anticorrupció

Abril també ha recordat que aquest dimecres a la Comissió d’assumptes institucionals la primera ponència de l’Oficina Anticorrupció, una proposta de MÉS per Mallorca defensada des de la campanya electoral, i que sembla que serà de les primeres lleis que s’aprovaran durant aquest nou període de sessions parlamentàries.

Documents adjunts