Es replantaran 40.000 arbres gràcies a l’impost de turisme sostenible

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca subvenciona aquesta replantació amb un milió d’euros


L’impost de turisme sostenible ha permès la plantació de 40.000 arbres a les Balears. La Conselleria de Medi Ambient, Agriculutra i Pesca hi ha destinat 900.000 euros a les ajudes per replantar atmetllers, garrovers, figueres, oliveres i albercoquers. L’objectiu de l’ajuda, que es pot sol·licitar fins al 31 de juliol, és el de lluitar contra la plaga de la Xylella i l’adaptació al canvi climàtic, amb una reconversió dels cultius de secà en l’àmbit varietal cap a varietats més resistents a la malaltia i/o a canvis en les espècies llenyoses.

Durant la visita a un camp de 33 hectàrees, a Consell, de nova plantació d’ametllers, la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha dit que es trobava molt contenta de poder presentar avui aquest projecte exemplar: “les aportacions del nostres visitants ens ajuden a mantenir el paisatge, un dels grans tresors i un dels atractius turístics que tenim; cal recordar que fins i tot hi ha turistes que només venen per veure la flor d’ametlla a principi de l’any. Aquest és un tipus de turisme que nosaltres sempre hem defensat, Better in Winter”.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha volgut emmarcar aquesta ajuda en una acció més contra la plaga Xylella fastidiosa, ja que, segons ha comentat el conseller del ram, un primer eix de feina és el pla de contenció on es treballa ara amb l’erradicació dels positius, a més del control de ports i aeroports. Un segon eix de feina és el d’investigació i experimentació on es practiquen inoculacions a les diferents varietats per saber quines resulten més resistents a la Xylella. I la tercera gran línia de suport són les ajudes al sector per fer front a la possible davallada de producció que s’hagi pogut dur a terme en plantacions d’ametllers. “És per això que vull destacar l’increment de percentatge de subvenció amb el Pla de Desenvolupament Rural a noves plantacions i, per una altra banda, la línia d’ajudes a noves plantacions que permetrà fer plantacions noves i potenciar així la productivitat de l’ametller”, així ho ha explicat Vidal.

Algunes de les novetats a tenir en compte en aquesta nova edició de l’ajuda són que s’afegeix la prunera als arbres que seran subvencionats i l’import de les ajudes és de 25 €/arbre en el cas dels garrovers empeltats i de 20 €/arbre per a la resta d’espècies. En aquesta edició, amb un import total d’un milió d’euros, el límit d’ajuda per beneficiari és de 15.000 €, mentre que abans era de 3.000 €. Les bases es troben publicades al BOIB de dia 17 de maig de 2018.