Entitats socials i Govern fan front comú per reinvindicar un nou model de gestió del 0,7% de l’IRPF

Prop de 50 entitats de les Illes s’han adherit a la declaració que reclama a Madrid una distribució de l’IRPF social més estable, justa i solidària.

La darrera proposta del ministeri situa les Illes Balears com la segona comunitat que menys doblers rep per habitant

Representants de quaranta-vuit entitats socials de les Illes Balears, la presidenta del Govern Francina Armengol i la consellera de Serveis Socials i Cooperació Fina Santiago han realitzat la signatura d’un manifest per reclamar conjuntament davant Madrid un model de gestió del 0,7 per cent de l’IRPF just i solidari.

A l’acte, Govern i entitats han expressat el seu desacord amb la proposta de distribució per part del Ministeri de Serveis Socials i Igualtat dels fons recaptats a la nostra comunitat autònoma a través de la casella solidària de la declaració de la renda, al mateix temps que s’han sumat a la petició del Govern de destinar tots els doblers que es recaptin a les Illes Balears a projectes socials desenvolupats a la comunitat autònoma. Durant l’acte, les entitats s’han adherit a la declaració “0,7 % IRPF social. De les Illes per a les Illes”.

Segons la proposta de distribució del 0,7 de l’IRPF del ministeri, a la qual el Govern s’oposa, les Illes Balears rebrien 2,9 euros per habitant, quan la mitjana estatal se situa en els 4,6 euros per habitant (s’adjunta taula). Només aplicant criteris poblacionals, a les Illes Balears li correspondrien 5,1 milions d’euros, però Madrid n’hi assigna 3,2 milions, molt enfora dels 8 milions d’euros recaptats a la comunitat autònoma. La consellera Santiago ha destacat que “cada ciutadà de les Illes rep manco que la mitjana estatal”.

El Govern, a través de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, ha reiterat en diverses ocasions l’opacitat i la falta de voluntat del Govern central d’avançar cap a un model més just i equitatiu. De fet, el ministeri no ha acceptat cap de les propostes aportades per la nostra comunitat durant les negociacions d’un nou model de gestió ni ha aportat dades sobre les recaptacions a altres comunitats autònomes.