Ensenyat: "La primera passa per garantir l’accés a l’habitatge és acabar amb l’especulació immobiliària"

MÉS per Mallorca presenta al parlament una Proposició No de Llei per revisar la fiscalitat sobre l’habitatge, especialment de les societats patrimonials


MÉS per Mallorca hi ha registrat avui al Parlament una Proposició No de Llei (PNL) per instar al govern de l’Estat a revisar la fiscalitat que s’aplica sobre les SOCIMIs, (societats cotitzades anònimes d’inversió en el mercat immobiliari). Aquestes empreses, exemptes del pagament de l’impost de societats amb una bonificació del 95 % de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, van obtenir l’any passat uns beneficis fiscals de 12.662 milions d’euros. Una xifra "del tot desproporcionada", ha dit el portaveu de la formació Miquel Ensenyat, "si la comparam amb el pressupost (també de l’Estat en matèria d’habitatge: 500 milions d’euros". Per això, Més per Mallorca planteja la revisió fiscal i destinar aquests doblers a fomentar l’habitatge assequible.

El portaveu ecosobiranista ha assegurat que mentre l’habitatge públic constitueix una de les principals garanties de l’Estat de Benestar, "durant molt de temps les Administracions han mirat cap a un altre costat. La provisió d’habitatges no ha d’entendre’s com una qüestió de mercat sinó que constitueix un tema capital en el qual les administracions han d’intervenir directament i de manera coordinada". En aquest sentit ha censurat el recent anunci per part del Ministeri de Defensa de subhastar els terrenys de Son Busquets on tant (l’Ajuntament de Palma com el Govern de les Illes Balears projecten des de fa anys habitatge social) com la decisió del Tribunal de Comptes que ha revocat la condemna a l’exbatlessa de Madrid Ana Botella i al seu equip de govern per la venda de 18 promocions d’habitatges públics a un fons voltor. "Una situació encara més cridanera, ja que l’absolució de Botella ha estat possible amb els vots de dos magistrats designats pel PP" .

Durant la presentació de la PNL, el diputat Joan Mas, també ha detallat que la proposta planteja instar al govern de l’Estat a modificar la coneguda com a Llei Montoro. Aquesta modificació permetria als ajuntament destinar el superàvit pressupostari i el consegüent romanent de tresoreria municipal a finançar programes d’habitatge públic assequible. "La política d’habitatge ha d’implicar als diferents estaments de l’administració i per això és necessari dotar els ajuntaments dels recursos per poder participar de manera directa". La proposta de MÉS per Mallorca també contempla instar al govern de l’Estat a articular les mesures necessàries per poder aplicar una major penalització de les accions delictives d’assetjament immobiliari.