Ensenyat: "Hem de millorar les condicions de feina dels col·lectius feminitzats com les Kellys"

Ahir horabaixa el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, es va trobar amb el col·lectiu de les Kellys. Per part de la institució es vol fer un seguit de polítiques de dignificació de les condicions laborals d’un col·lectiu que denuncia que està fent feina en condicions d’explotació laboral i per 1.5 euros l’hora.

A la trobada d’ahir amb el president del Consell, Miquel Ensenyat, es va parlar dels avanços fets en matèria laboral que s’han produït aquests mesos, a la vegada que ha recordat que la mobilització d’aquestes treballadores "és una mostra del que és obvi: els beneficis econòmics d’un turisme massiu no estan arribant a la base laboral dels treballadors i molt manco a les netejadores d’hotels"

Amb tot, Ensenyat ha recordat que "els rècords de turistes només s’han traduït els beneficis empresarials i no en acabar amb la precarització del sector". Per això, el president insular ha destacat que "cal combatre la càrrega de treball, les hores extres no retribuïdes o els horaris que pateix aquest sector". En aquest sentit, Miquel Ensenyat ha assegurat que "la precarització s’ha produït principalment a partir d’un empitjorament de les condicions contractuals i d’un increment desmesurat de la càrrega de feina que han tingut un fort impacte en la salut física i psíquica de les cambreres de pis".

Davant aquest panorama, el president del Consell ha apostat per visibilitzar la problemàtica en matèria de salut que pateixen les cambreres de pis i així aconseguir millorar la seva qualitat de vida. Ensenyat ha anat més enllà i fins i tot ha plantejat "posar l’accent sobre altres col·lectius profundament precaritzats i feminitzats, amb els mateixos problemes en matèria de salut laboral, i contribuir a millorar les seves condicions de feina. Hem de reconèixer la feina de neteja i també la feina que fan, per exemple, les cuidadores: no volem una societat patriarcal que exploti la feina feta per dones".

Ensenyat ha recordat també la proposta de MÉS feta al parlament de les Illes, per lligar les categories dels hotels a contingents mínims de personal. "D’aquesta manera tindríem un indicador molt clar de la qualitat d’un hotel", ha explicat el president, a la vegada que ha recordat que a les Balears existeix «un conveni autonòmic que prohibeix, gràcies a la negociació de sindicats, l’externalització de serveis als hotels, un dels problemes denunciats per les ’Kellys’».