Ensenyat: "Hem d’acabar amb el segrest de la nostra democràcia"

El candidat de MÉS per Mallorca reivindica un finançament just que permeti que les institucions insulars siguin el "vertader govern" de cada illa


"L’oportunitat que tenim davant no es limita a com volem definir-nos i estructurar-nos territorialment, el repte passa per com volem organitzar-nos políticament: hem d’acabar amb el segrest a la nostra democràcia". Són les paraules que Miquel Ensenyat ha utilitzat per fer balanç del model d’autogovern illenc a la Comissió General de Consells Insulars.

El candidat a la presidència del Govern de MÉS per Mallorca ha assegurat que "aquest autogovern ha estat sinònim de benestar", però que és necessari seguir "avançant en aquest camí per viure millor". Ensenyat ha incidit en què la crisi del model d’estat per la qual passa actualment l’estat espanyol ha de servir "per encarar d’una forma diferent i constructiva" la diversitat que du "el nostre model de territori singular".

Ensenyat ha assenyalat que "ara, quan algunes veus amenacen amb aniquilar les nostres institucions, no podem quedar-nos de braços plegats". "Les conquestes socials no poden ser una moneda de canvi", ha subratllat, per la qual cosa "no podem fer ni una passa enrere". El també president del Consell ha recordat que els consells i ajuntaments són les primeres institucions "que la ciutadania cerca una resposta als seus problemes".

És per això que Miquel Ensenyat ha reivindicat "una democràcia que no sigui només anar a votar cada quatre anys", sinó que sigui "sinònim d’igualtat d’oportunitats, de justícia social". El candidat ecosobiranista ha assegurat que només des de la "proximitat" es pot "recuperar la participació ciutadana", una participació que ha de ser "activa i directa a la gent", que es promogui des de la descentralització de l’autogovern.

El president del Consell ha destacat que l’assumpció de les noves competències és el "millor exemple" d’aquesta descentralització però "no és prou, hem de fer realitat que els consells siguin el vertader govern de cada illa". Ensenyat ha deixat clar que "el gran repte" per assolir-ho és "assegurar un finançament just i digne per poder garantir els serveis que necessita la ciutadania".

Així, ha apuntat, hi ha tres eixos estratègics que seran una realitat amb un finançament just: unes illes més integradores i solidàries -on totes i tots tenguin accés a oportunitats de progrés i benestar, i també més participatives-; unes illes més intel·ligents –generadores d’ocupació i oportunitats per a les nostres empreses- i unes illes més sostenibles, amb un impuls a l’urbanisme intel·ligent, i que creixin en verd, garantint la mobilitat, al mateix temps que cuidin i potenciïn el patrimoni natural.