En 6 mesos hi haurà el llistat dels béns immatriculats per l’Església

Suport a la proposta de transparència MÉS per Mallorca, amb els vots en contra del PP


El Govern elaborarà, en un termini de sis mesos un llistat de tots el béns immatriculats per l’Església a les Balears, a instàncies d’una proposició de MÉS per Mallorca i Podem, deixa en mans de l’Executiu la potestat de prendre "les accions que corresponguin" una vegada el llistat estigui finalitzat.

Des del 1998 fins a l’any 2015 l’Església ha pogut, gràcies a un canvi de normativa del govern Aznar, immatricular béns al seu nom. "Només tenim informació dels que ha immatriculat a Navarra i al País Basc. Sabem que varen posar al seu nom a cases agrícoles, cementeris, finques, solars i fins i tot cementeris", ha explicat la diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, qui afirma que tot això no hauria de ser un problema si aquestes operacions s’haguessin fet amb transparència o si el Bisbat donàs facilitat per accedir a aquesta informació. Cosa que no ha fet. Tampoc a la reunió de la formació ecosobiranista amb els representants del Bisbat de Mallorca es va poder obtenir dades sobre aquestes immatriculacions.

A Mallorca només sabem el cas de les Murades de Sant Salvador a Artà, perquè quan el 2015 es va intentar penjar una pancarta verda -en relació a la mobilització social en defensa de l’educació- el capellà va dir que les murades eren seves, ha explicat Capellà. La diputada també ha alertat que gràcies a una investigació que ha duit a terme MÉS per Mallorca, no sempre s’ha utilitzat per fer les immatriculacions, el nom del bisbat, també s’han fet servir d’altres com Iglesia Católica, Diocesis de Mallorca, Mitra Diocesana o Parroquia de… i Obispado.

Capellà també ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat a Espanya oer una d’aquestes immatricualcions que es va fer a València, 600.000 euros.