Els departaments de MÉS prioritzaran la recuperació econòmica als pressuposts del Consell de Mallorca

Bel Busquets: “La nostra prioritat és fer arribar els recursos del Consell i afavorir la recuperació econòmica de tots els sectors”

Aquest dimecres es varen presentar davant la Comissió Informativa General i de Comptes del Consell de Mallorca els pressupostos dels diferents departaments de la institució per al 2021. La vicepresidenta Bel Busquets, al capdavant del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, va explicar que dels 25.8 milions que gestionarà, 18.4 serviran per a dinamitzar el sector cultural i la protecció del patrimoni i de la llengua.

Per la seva banda, el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local que dirigeix Jaume Alzamora gestionarà 33.3 milions d’euros que, en bona part, seviran per continuar impulsant el producte de Mallorca i l’economia local. Els departaments liderats per MÉS per Mallorca i la resta del Consell preparen uns pressupostos centrats en la reactivació del teixit econòmic i la lluita contra la pandèmia. “La nostra prioritat és fer arribar els recursos del Consell i afavorir la recuperació econòmica de tots els sectors”, assegura Busquets.

Per exemple, el departament d’Alzamora traurà una convocatòria de subvencions per mig milió d’euros per a la transformació de l’excedent de producte. L’objectiu és, segons el conseller, “donar sortida als productes que han patit una minva de la demanda per mor de la davallada del turisme i la paralització de l’activitat econòmica, i que les petites i mitjanes empreses els reconverteixin en productes transformats com, per exemple, conserves”. També hi haurà ajudes a la comercialització d’artesaria, formació i millora de la competivitat.

Així mateix, Cultura manté totes les línies de subvenció per al desenvolupament de la creació, producció i explotació d’activitats culturals i la seva divulgació, tant les destinades a associacions sense ànim de lucre, empreses i ajuntaments. També es mantenen les aportacions a diferents entitats a través de subvencions nominatives, amb una partida d’1,6 milions d’euros.

Els comptes de 2021 del Teatre Principal ascendeixen a 5,6 milions d’euros, que donades les circumstàncies actuals reforçaran la producció i coproducció pròpia amb l’objectiu de reactivar el sector illenc. La Fundació Mallorca Literària comptarà amb 683.300 euros per a activitats, el Museu de Mallorca 248.400 euros (no inclou personal ni manteniment, neteja, seguretat, etc.), el Museu Marítim tendrà 529.000 euros. A això s’hi han d’afegir 2 milions per a patrimoni, el que inclou no només restauració sinó també conservació, difusió i recerca, i 1.1 milions per a normalització lingüística, que entre d’altres coses permetrà posar en marxa un servei de dinamització lingüística.