Els cossiers de Montuïri, nova Festa d’Interès cultural

La Comissió de Patrimoni de la institució insular ha donat llum verda a la declaració de Festa d’Interès cultural als tradicionals balls de Montuïri. Ara la proposta es tractarà al següent ple ordinari.

El ball dels cossiers de Montuïri entrarà a formar part de la llista de festes d’interès cultural (FIC) declarades pel Consell de Mallorca. Els cossiers de Montuïri se sumen, d’aquesta manera, a altres festes considerades d’interès cultural com són Sant Antoni de Sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, i també els cossiers de Manacor i d’Alaró, i el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor. Els municipis que han obtingut la declaració de FIC per a les seves festes, poden accedir a una línia d’ajuts del departament de cultura per renovar i millorar la seva festa respectant la tradició, ja que es tracta de festes amb una especial protecció.

La consellera de MÉS Mercè Bujosa, ha explicat que "els cossiers representen la nostra identitat com a poble, a la vegada que són un element de la cultura popular de l’illa plenament reconeixible i s’han mantingut en el temps com una tradició consolidada. És per això que el Consell ha de vetllar per la seva protecció".

El ball dels Cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires format per sis cossiers i una dama, als quals s’afegeix la figura del dimoni i una colla de músics que toquen xeremies, flabiol i tamborí. El seu origen és desconegut però els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes.