El servei de vigilància de posidònia, cada vegada més eficient

L’operatiu ha realitzat més de 121.000 actuacions i només un 9,8% de les embarcacions comprovades s’han hagut de moure per estar mal fondejades


Seguim treballant per protegir i conservar la posidònia. El servei de vigilància de posidònia ha finalitzat la temporada amb 121.245 actuacions realitzades, més del doble que la temporada anterior que es va tancar amb 50.467. Del total d’actuacions, 16.430 corresponen a les embarcacions informades pel servei; 10.104 a les assessorades, és a dir, les que han contactat per iniciativa pròpia per demanar sobre la idoneïtat de la ubicació on pensaven fondejar; i 86.207 actuacions de comprovació del fondeig, de les quals se n’han mogut 8.504.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat les dades sobre embarcacions mogudes i assessorament, perquè exemplifiquen la conscienciació creixent per part de la ciutadania sobre la necessitat de conservar i protegir la posidònia. «És molt positiu que menys d’un 10 % de les embarcacions comprovades s’hagin hagut de moure, ja que significa que cada vegada més gent es preocupa per fondejar correctament i no fer malbé la posidònia».

Mir ha subratllat també el creixement de les actuacions respecte l’any passat i ho ha atribuït al fet que els patrons coneixen millors els punts més problemàtics i han après a detectar amb més celeritat si les embarcacions estan ben fondejades o no. «En definitiva, aquest Servei, pioner i únic a la Mediterrània, és cada vegada més eficient», ha conclòs.

Cal recordar que el servei de vigilància va començar el 15 de maig a les Pitiüses i el primer de juny a Mallorca i a Menorca, tot i que ha acabat el 30 de setembre a tot l’arxipèlag. És el tercer any que es posa en marxa aquest operatiu, que consta de 15 embarcacions dedicades exclusivament a la vigilància de la posidònia a les que se li sumen les embarcacions de suport de les reserves marines, dels espais naturals protegits, de la Guàrdia Civil i els agents de medi ambient, que han comptat amb embarcació pròpia per primera vegada.
Més enllà del servei de vigilància de la posidònia, la Conselleria de Medi Ambient i Territori segueix impulsant mesures per a la protecció de la fanerògama marina, així com continua desplegant el Decret posidònia. Un dels projectes que té en marxa és el SOM Posidònia —finançat a través de l’impost de turisme sostenible (ITS)—, que consisteix en la senyalització de les praderies, com també la sensibilització i comunicació amb els navegants per garantir la conservació d’aquesta planta marina.

Finalment, Mir ha anunciat que ja s’han iniciat les tasques per a cartografiar les praderies de posidònia, un projecte finançat també per l’ITS i que es preveu estigui finalitzat el maig de 2020. D’aquesta manera, ha subratllat, la temporada vinent, per primera vegada, els navegants podran comptar amb la cartografia completa de les praderies de tot l’arxipèlag.