El reconeixement de la insularitat i la vulnerabilitat de les Balears davant el canvi climàtic, claus en la nova PAC

El conseller Vicenç Vidal assisteix al Consell Consultiu d’Agricultura i Pesca amb el nou ministre i insisteix en la necessitat de reconeixement de les circumstàncies territorials de les Illes


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha demanat al nou ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, que es tenguin en compte les circumstàncies territorials i productives que requereixin un suport específic, com la insularitat i la vulnerabilitat de les Illes davant el canvi climàtic. Ho ha fet al primer Consell Consultiu de Política Agrària i Pesquera, on ha exposat aquesta postura.

És un fet que s’anirà debatent arran d’un calendari de feina que ha exposat avui el ministre i que culminarà amb una postura comuna de l’Estat, que haurà de defensar, posteriorment, a la Comissió Europea.

Precisament, la Comissió Europea va fer oficial un esborrany sobre el nou període el passat 1 de juny, que comportarà una reforma de la PAC, i les Illes Balears seran la primera comunitat autònoma a rebre, de primera mà, aquesta informació en un acte organitzat pel Centre Balears Europa previst per a dilluns que ve, dia 18. El cap d’unitat adjunt de Perspectives de la PAC de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea, Ricard Ramon, detallarà les línies mestres de la proposta europea al sector i a les administracions interessades.

La Política Agrària Comuna és clau des dels punts de vista econòmic, social i ambiental, ja que ajuda a aconseguir una renda justa per als pagesos, a lluitar contra el canvi climàtic i conservar els recursos naturals, a mantenir la qualitat de vida, generar activitat econòmica i cohesió socioeconòmica al món rural, i intenta evitar el despoblament i aconseguir una producció sostenible d’aliments.