El ple del Consell ha aprovat el nou Pla d’intervenció turística

El ple del Consell ha aprovat avui el nou Pla d’intervenció turística, una eina per regular el turisme a l’illa i per aconseguir un turisme més sostenible i amb un progressiu decreixement

Avui el ple del Consell de Mallorca ha aprovat el nou Pla d’intervenció turística (PIAT) de l’illa. Es tracta d’una norma que ha elaborat la institució insular i que ajudarà a regular el turisme de l’illa. El document aprovat avui presentat conté mesures per donar respostes al turisme i a les problemàtiques que se’n deriven. En paraules del president Ensenyat "és una eina important per regular el turisme. Els tres eixos a partir dels quals hem fet feina són la contenció, l’equilibri territorial, i el paisatge de Mallorca".

Durant el ple també ha intervingut el conseller de MÉS per Mallorca, Pere Fuster, que ha afirmat que "Cap partit polític nega la importància del turisme, però no volem un creixement turístic il·limitat. No tenim recursos per fer-li front. L’esquerra defensa el territori, la dreta no ha defensat mai la terra: per això nosaltres som MÉS per Mallorca i vosaltres el Partit Popular".

El resultat és un pla ambiciós que conté importants mesures per regular la turistització. Així, per exemple, aquest pla defineix el decreixement de 120,000 places els pròxims anys de forma gradual i posa un sostre de placer real a l’illa que no estigui per damunt de les possibilitats del territori i de les nostres infraestructures.

Un altre aspecte positiu és la prohibició de nous camp de golf i de qualsevol tipus d’ampliació d’aquestes infraestructures. "Tenim més de vint camps de golf a Mallorca i crèiem que són més que suficients", ha explicat Fuster, a la vegada que ha recalcat que "es prohibirà també el lloguer turístic en sòl rústic protegit i també es posarà fre a l’especulació al sòl rústic comú amb noves limitacions".
Un dels aspectes importants és la regulació de les places hoteleres. Per exemple, aquest PIAT impossibilitarà 2.000 places hoteleres a Sa Ràpita i prohibirà el creixement urbanístic a un bon nombre de núclis residencials de la costa per donar resposta a un dels espais més saturats de l’illa. "S’aposta pel turisme de qualitat i no massificat augmentant la necessitat de metres necessaris per a cada plaça turística. També obliga als ajuntaments a fixar el nombre màxim de places turístiques per al seu municipi", ha explicat Ensenyat, a la vegada que ha explicat que "el PIAT també augmentarà les zones saturades de costa de forma que ara només s’hi podrà fer lloguer vacacional durant dos mesos, i tal sols un d’aquests mesos podrà ser a la temporada alta, i també es prohibeix qualsevol nou creixement de sòl per construir a un bon nombre de nuclis costers, com Son Serra, colònia se Sant Pere o Sa Ràpita".