El Parlament aprova la proposta de MÉS perquè els ajuntaments puguin fer ús dels seus romanents


La diputada Joana Aina Campomar lamenta el gir antimunicipalista del PSOE i critica la “nefasta” gestió de la ministra Montero

A iniciativa de MÉS per Mallorca, el Parlament de les Illes Balears ha acordat avui instar el govern espanyol a modificar la normativa que regula l’ús dels superàvits i romanents de tresoreria dels ajuntaments i consells insulars. Una modificació, que segons ha explicat la diputada ecosobiranista, Joana Aina Campomar permetrà que aquests puguin fer ús del cent per cent del que disposen,” ja sigui per mesures socials com d’impuls de l’economia, tot seguint criteris de sostenibilitat i responsabilitat social”

Campomar, qui ha defensat la iniciativa davant la Comissió d’Hisenda i pressuposts, ha assenyalat que poder fer ús d’aquests doblers ha estat una reivindicació de les entitats locals des de fa anys. Però amb l’actual crisi, ha assegurat que “aquesta reivindicació s’ha convertit en necessitat mentre que la resposta de l’Estat a les necessitats dels municipis ha estat decebedora”. En aquest context la diputada Campomar ha censurat l’actitud del govern espanyol a qui ha acusat de “limitar la capacitat dels consistoris tot i que aquests han fet una gestió impecable dels recursos”. Segons Joana Aina Campomar, “malgrat que des del govern espanyol hagin permès utilitzar part dels superàvits i eliminar temporalment la regla de despesa, sembla que la intenció inicial del govern era vetar que els ajuntaments puguin fer ús del cent per cent dels romanents”.

Durant el debat de la proposta, la diputada de MÉS per Mallorca ha recordat que la majoria d’ajuntaments de les Illes Balears tenen cada any superàvit. Els estalvis fruit d’aquest superàvit es converteixen en romanents de tresoreria a causa de les estrictes normes que l’estat exerceix sobre els ajuntaments i que no permeten gastar-los. “Amb els anys, això ha fet que siguin molts els municipis que disposin una gran quantitat de doblers acumulats al banc sense poder-ne fer ús, en alguns casos fins i tot pagant interessos als bancs per tenir aquests doblers immobilitzats. La suma total a les Illes Balears és de més de 500 milions de €”, ha emfatitzat. “La realitat es que els romanents seguiran la majoria als bancs pagant interessos sense poder servir als ciutadans i ajudant a maquillar el dèficit estatal de cara a Europa. Se sacrifiquen els ajuntaments per afavorir l’estat”, ha afegit.

Tot i la delicada situació financera dels consistoris, Campomar ha volgut destacar que “durant els darrers mesos els ajuntaments de les Illes han demostrat que estan fent un esforç molt major de l’habitual, compleixen amb el seu deure públic, polític i social, assumint compromisos més enllà del seu marc competencial”. Així, ha assegurat que “és evident que els ajuntaments han demostrat que estan capacitats per a assumir les competències i finançament que permeti dur endavant el desenvolupament i creixement dels nostres pobles i ciutats demostrat que són els primers a respondre i sempre amb immediatesa i eficàcia”. En aquest sentit, ha lamentat el gir antimunicipalista del PSOE i la nefasta gestió de la ministra Montero així com la utilització partidista per part del PSOE de la Federació de Municipis. “Han romput la confiança en la institució que ha duit a molts de municipis a demanar-ne la sortida”, ha conclòs.

La proposta de MÉS per Mallorca ha estat aprovada per unanimitat.