EL PARLAMENT APROVA LA PROPOSTA DE MÉS PER EVITAR NOUS PERMISOS DE PROSPECCIONS PETROLIERES

La Comissió de Medi Ambient avala la iniciativa que reclama una moratòria abans que entri en vigor la seva prohibició

La Comissió de Medi Ambient del Parlament de les Illes Balears ha aprovat reclamar al govern espanyol una moratòria que prohibeixi l’exploració, recerca i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals a la mar impulsada pel diputat Josep Ferrà ha de ser amb efecte immediat i mentre es tramiten i aproven el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

La iniciativa de MÉS, recull l’esperit de l’Aliança Mar Blava, entitat amb la qual la formació s’ha reunit per incloure les seves propostes. Així, segons el diputat Josep Ferrà, des que es produïssin les primeres s’han succeït 16 sol·licituds per a un conjunt d’actuacions destinades a constatar l’existència d’hidrocarburs per a investigar i explorar a la recerca de gas o petroli a la regió del llevant balear a fi d’obtenir drets d’extracció i explotació de jaciments petroliers i gasístics. La intenció, per tant, és "evitar que cap d’aquestes sol·licituds pugui prosperar". Segons Ferrà "es tracta d’una zona extremadament vulnerable al canvi climàtic i bona mostra d’això han estat els esdeveniments meteorològics extrems que han assolat la regió en els últims mesos". Així, el diputat ha recordat que "gràcies a l’oposició incansable d’administracions públiques, societat i sector empresarial, vuit projectes van desistir de la continuació en la tramitació del seu projecte o van rebre la negativa per part dels òrgans ambientals competents". Encara així, assenyala Ferrà, "continua havent-hi un conjunt de projectes en fase de tramitació per a dur a terme prospeccions petrolieres".

Davant aquest escenari, MÉS per Mallorca ha fet seva la petició de l’Aliança Mar Blava, i ara avalada pel Parlament, per traslladar al govern espanyol una petició de moratòria per atorgar nous permisos així com denegar els que ja s’han sol·licitat fins ara. La petició de MÉS PER MALLORCA també ha estat signada pels grups parlamentaris que donen suport al Pacte.