El Govern equipararà la protecció de les reserves marines amb les directrius de l’Estat

El conseller Vicenç Vidal presideix el primer Consell Pesquer de la legislatura


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presidit avui el primer Consell Pesquer de la legislatura, l’òrgan col·legiat de caràcter consultiu amb funcions d’assessorament, consulta i informació pública en matèria de pesca marítima, recursos marins, ordenació pesquera, aqüicultura i marisqueig de les Illes Balears. A la sessió, hi han assistit 31 persones entre representants de confraries de pescadors, administracions i entitats, associacions i sindicats relacionats amb el sector.

La gestió de les reserves marines ha estat un dels assumptes principals de l’ordre del dia. Concretament s’ha presentat el Decret de regulació de la Reserva Marina de Llevant de Mallorca, per a la qual els pescadors han proposat una reducció de l’esforç extractiu. El conseller Vidal ha valorat el fet que “van ser els mateixos professionals que en van proposar la creació”. Ara, el Govern aplicarà a les aigües interiors la mateixa regulació que l’Estat aplica a les exteriors. Una de les mesures més importants d’aquest canvi és la supressió de la pesca submarina. Un fet, segons Vicenç Vidal, “que marcarà un abans i un després en aquesta reserva”, motiu pel qual avui mateix comença la modificació del Decret. En la mateixa línia el conseller ha subratllat que “la Reserva de Llevant ha proporcionat uns coneixements i unes millores del recurs tan importants que ara tothom en vol una”.

També s’ha presentat en el Consell Pesquer el Decret pel qual s’estableix la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera, al qual només s’han presentat quatre al·legacions, totes per millorar el text a favor de la Reserva. Es preveu, per tant, que la seva creació compti amb un ampli consens. “Hi ha un moviment tant social com del mateix sector pesquer sobre la gran utilitat de les reserves”, ha assegurat Vicenç Vidal, que també ha afirmat que “el mateix sector és un ferm defensor de les reserves”, sobretot tenint en compte que la seva creació representa un increment d’un 20 % del recurs.

En la sessió també s’ha informat sobre la modificació dels límits de la zona de protecció màxima de la Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera, després que el Govern hagi retornat la protecció màxima a s’Espardell “recuperant la normalitat a la Reserva de Formentera, ja que el darrer mes de la legislatura passada la reserva integral, allà on tenim els màxims valors ambientals, es va reduir unes 10 ha, que ara s’han recuperat a proposta del Consell de Formentera”, ha recordat el conseller.

Un altre punt que ha tractat el Consell Pesquer és el Decret pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears. “Crec que és molt importat que garantim tot aquest procés: des que es desembarca el peix fins que arriba a ca nostra s’ha de garantir la màxima seguretat, defensant alhora els interessos dels professionals”, considera el conseller Vidal. Aquest Decret permetrà també més control sobre la pesca furtiva.