El Govern aconsegueix els objectius financers FEDER i FSE i situa Balears entre les regions més complidores

Enguany s’han ingressat més de 21 milions d’euros en ajudes europees corresponents als programes del període 2007-2013


La Direcció General de Fons Europeus ha ingressat enguany més de 21 milions d’euros de la Comissió Europea, el saldo pendent de l’ajuda prevista en els programes FEDER i el Fons Social Europeu corresponents al període 2007-2013, que han servit per a culminar inversions tan importants com la construcció del complex científic tècnic del Parc Bit, la promoció del teixit productiu balear o el desenvolupament de programes de qualificació professional inicial dirigits a joves en greu risc d’abandonament escolar.

Amb això, no només s’han aconseguit assolir els objectius financers fixats en aquests programes, sinó que s’ha minimitzat la possible pèrdua de finançament advertit a l’inici de la legislatura, a l’agost de 2015, en justificar imports superiors als exigits. En concret, 1,5 milions més en cas del FEDER i 0,4 milions en el FSE.

La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha recordat que “la situació que ens vàrem trobar l’agost de 2015 és que hi havia el perill de pèrdua de fons, però gràcies a la feina ingent del director general Félix Pablo Pindado, per una banda hem aconseguit justificar i evitar la pèrdua de fons per les nostres illes i per l’altra, s’ha gestionat de forma eficient el programa operatiu que s’allargarà fins al 2020”.

Balears entre les regions més complidores en l’actual període 2014-2020

Els nous programes per al període 2014-2020 també s’estan executant a un bon ritme, com ja va explicar el Director General de Fons Europeus, Félix Pablo, en els passats Comitès de Seguiment d’aquests Programes, i més recentment en el Fòrum d’Economia i Política Regional celebrat el mes de novembre passat a Palma.

Els imports certificats fins avui han permès situar Balears entre les regions que abans han complert els nivells necessaris d’inversió en 2018, tant en FEDER, com en FSE i en el programa d’ocupació juvenil. En total, la inversió declarada per la Direcció General de Fons Europeus ascendeix a més de 65 milions d’euros.

Això ha estat possible gràcies a l’execució de projectes com l’electrificació ferroviària, les obres de millora de les depuradores de Ferreries o Binissalem, els projectes d’administració electrònica en l’àmbit de la sanitat, el finançament dels cicles de formació professional de grau mitjà o les actuacions per a la millora de l’ocupabilitat del programa Joves Qualificats.

A això cal afegir, a més, els excel·lents resultats per a les Illes de la Iniciativa PIME. Els 22,4 milions d’euros procedents del FEDER que el Govern ha destinat a aquest programa han donat lloc a 105,6 milions en forma de préstecs condicions avantatjoses per a un total de 1.200 petites i mitjanes empreses.

Justificació de despesa

La despesa ja certificada en el cas del Programa FEDER ascendeix a 31,2 milions €, 6,5 milions per damunt del mínim que marca el risc de pèrdua de finançament. Aquest import s’incrementarà en les pròximes setmanes en 1,5-2 milions més corresponents a projectes empresarials d’impuls de la R+D i de foment de les energies renovables.

En el cas del Fons Social Europeus, s’han declarat, aproximadament, 10 milions €, assegurant el compliment de la regla N+3, no només per a enguany, sinó també per l’any que ve. A més a més, està previst justificar altres 4 milions d’euros abans del mes de febrer de 2019.

Pel que fa al Programa de Garantia Juvenil, el volum de despesa justificada és de 22,7 milions €, la qual cosa situa a Balears entre les quatre primeres regions d’Espanya amb major nivell d’execució en relació amb la seva assignació financera.

En comparació amb l’anterior legislatura, el ritme d’execució dels fons europeus s’ha incrementat en un 14%. En concret, durant els anys 2011-2015, la quantitat total certificada pel Govern de les Illes Balears va ser de 125.571.100,88 €, davant els 143.467.814,80 € justificats des de setembre de 2015 fins desembre de 2018.