El Consell inicia a la torre de Cala Pi el programa de restauració de torres

El projecte disposa d’un pressupost de 500.000 euros i aporta tant el personal tècnic per elaborar el projecte de restauració com la mà d’obra per executar-lo.

Aquest programa permetrà "recuperar aquest patrimoni per posar-lo a l’abast de la ciutadania", ha explicat la directora insular de Patrimoni del Consell, Kika Coll, "invertim doblers en col·laboració amb la propietat privada per fer possible la conservació d’aquest sistema de defensa costaner, un projecte pendent des de fa molts anys per evitar que avanci encara més el seu estat de deteriorament".

Ubicada a la Punta de Cala Pi, al terme municipal de Llucmajor, la torre de Cala Pi és una construcció de final del segle XV. L’edificació ha de menester reparacions al paviment i al sòcol de la coberta, una intervenció a l’ampit de l’escala d’accés, la recuperació del revestiment de les parets de la cambra inferior, i també segellar les esquerdes de la façana i col·locar pedres en alguns punts del mur exterior, que presenta buits.

Una vegada analitzat l’estat actual, ara toca executar les obres de millora. Els preparatius ja estan en marxa: membres de la brigada de Patrimoni del Consell, amb el reforç de personal que prové del programa "Visibles" del SOIB, instal·len aquests dies les bastides per iniciar les obres, netegen i recullen pedres de l’entorn que serviran per omplir els buits existents a l’estructura. L’objectiu és garantir la conservació del monument i evitar que l’aigua faci malbé l’estructura i penetri a través de la coberta i algunes de les deficiències que hi ha en els murs.

Després del projecte de restauració de la torre de Cala Pi, s’intervendrà a la torre Major d’Alcúdia, de la qual actualment s’està redactant el projecte d’execució. A continuació, serà el torn de la torre des Verger-Talaia de ses Ànimes, a Banyalbufar, i la torre de Sa Mola, a Andratx. Són les quatre edificacions que es beneficiaran del primer Programa plurianual d’ajuts per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020), que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell va obrir l’abril de l’any passat adreçat als propietaris, públics o privats, de torres de Mallorca.