MÉS demana derogar la barrera electoral del 5%

El grup de MÉS al Consell de Mallorca ha demanat avui al Govern de les illes que derogui la llei de la barrera electoral de les illes, situada al 5%. La funció teòrica de la barrera electoral és evitar la fragmentació del parlament i permetre que hi hagi un govern estable i un funcionament normal de la institució, però el problema és quan això s’utilitza en benefici d’un partit concret, o per perjudicar-ne uns altres.

“Val la pena contextualitzar perquè tenim aquest debat del 3 al 5 per cent. Els sistemes electorals han de respondre a dos paràmetres; la representació territorial i la governabilitat de la institució", ha explicat el Conseller de MÉS Lluís Apesteguia, que també ha criticat durament al PP: "Com es trien aquests sistemes no és neutre mai. Quan el PP va pujar del 3 al 5% no va ser per millorar la representació dels territoris i tampoc per garantir l’estabilitat institucional, ja que ens trobàvem davant d’una majoria absoluta. El partit popular la va fer per fer desaparèixer els partits petits. Es va canviar la llei electoral per guanyar les eleccions sense un gran pacte darrere".

Apesteguia també ha explicat que MÉS ha presentat diverses propostes per revertir aquesta situació d’anomalia democràtica. "La proposta de canvi farà que el nostre sistema sigui més democràtic. El 2011, el 20 per cent de persones que varen votar es varen quedar sense representats al Parlament. Això és un problema electoral i democràtic. Aquest risc de la inestabilitat no es real. Amb el 5 per cent, el PP tindria 0 escons a Catalunya, per això li deman al PP si troba positiu que avui la ciutadania que va votar al PP no tingués representació”, ha explicar Apesteguia.