El Consell de Mallorca ha aprovat al ple d’avui la zonificació turística de l’illa

Els ajuntaments podran fer les seves aportacions per millorar el document, que estarà en vigent fins al piat. La zonificació ajudarà a mantenir la identitat de pobles i ciutats amb un turisme més sostenible i regulant zones saturades

Avui el ple del Consell de Mallorca ha aprovat la zonificació turística de l’illa, per regular el lloguer vacacional. D’aquesta manera, no es podrà llogar a rústic protegit, per exemple, ja que en paraules de la consellera i portaveu de MÉS Mercè Bujosa es tracta d’una eina per "garantir la identitat dels nostres nuclis de la serra de tramuntana, on es concentra la major part de rùstic protegit"

El document contempla 6 zones (més una d’exclusió) que s’han elegit amb diferents criteris, el més important de tots es l’accés a l’habitatge. El càlcul per aquesta zonificació s’ha fet atenent a quatre paràmetres, especialment important l’accés a l’habitatge. Els altres paràmetres que s’han tingut en compte són la incidència sobre infraestructures, i sobre l’equilibri territorial.

La portaveu de MÉS, Mercè Bujosa, ha explicat que "la zonificació turística ajudarà a mantenir la identitat de pobles i ciutats amb un turisme més sostenible i regulant zones saturades. Hem cercat l’equilibri social i medi ambiental per garantir l’accés a l’habitatge"

L’illa es dividirà en 7 àmbits que no són zones territorials. Aquestes 7 zones són: sòl rústic protegit; sòl rústic comú; nuclis d’interior saturats; nuclis d’interior no saturats; nuclis de litoral saturats; nuclis de litoral no saturats i zones d’exclusió -polígons i zona afectada per la petjada aeroportuària-. Al Rústic protegit no es permet cap tipus de lloguer turístic i al rústic comú es permet unifamiliar i habitatge principal durant 60 dies. Als nuclis de litoral turísticament madurs es permet el lloguer en habitatge principal durant 60 dies a l’any i a la resta de nuclis de litoral es permeten totes les tipologies. Pel que fa als nuclis d’interior saturats: es permet en habitatge principal durant 60 dies a l’any, i als no saturats es permeten totes les tipologies.