El Consell crearà i gestionarà el Museu Marítim de Mallorca

Els objectius del nou museu seran investigar, conservar i recuperar el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar.

El Ple del Consell d’avui ha aprovat la creació d’un nou Museu Marítim. El president de la institució, Miquel Ensenyat, ha explicat que la voluntat és que hi hagi diversos centres que mostrin els diferents vessants del patrimoni marítim. "Aquesta diversificació passa per la descentralització física del projecte".

Les accions previstes són ubicar un espai de referència a Ses Voltes. Aquesta seu es complementarà amb el llac del parc de la Mar que serà un museu a l’aire lliure. En una segona fase s’ampliarà la xarxa amb diferents espais ubicats al port del Palma. "El projecte, vol implicar el conjunt de la societat mallorquina i per això preveu la signatura de convenis amb diferents ajuntaments per incorporar altres centres que podrien ubicar-se a fars, drassanes o varadors" ha explicat Ensenyat.

El Museu comença amb una aportació de 250.000 euros que el Consell de Mallorca contempla al pressupost de 2018. El Govern aportarà 75.000 euros pel futur museu. A més de la cessió de l’espai de Ses Voltes l’Ajuntament de Palma està pendent d’una aportació econòmica. D’igual manera, l’autoritat portuària ha mostrat el seu interès en col·laborar cedint espais i recursos econòmics. "Amb aquest pressupost, el consorci podria ser operatiu a principis de 2018 i a finals d’aquest mateix any, el Museu seria una realitat, amb la implicació de diferents institucions", ha explicat Ensenyat

D’acord amb les explicacions del president, el Museu Marítim també s’ha concebut com una eina dinamitzadora de l’economia i la creació de llocs de feina. De fet, per la restauració i recuperació de les peces s’implicarà l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell. D’aquesta manera es recuperarà el sentit inicial d’aquesta escola tradicional.

Els objectius d’aquesta nova infraestructura seran investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports, i estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests. La nova entitat també s’encarregarà de fomentar i promoure exposicions, estudis i investigacions que contribueixin al coneixement de la història i la cultura marítima per mitjà d’exposicions, d’investigacions i de programes diversos.