Diputades del Parlament insten al govern espanyol a reformar el codi penal i a formar els membres de la carrera judicial i fiscal en perspectiva de gènere

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Podem, PSIB, Gent per Formentera, Xelo Huertas i Monstse Seijas presenten la PNL a la Cambra


Les diputades de MÉS per Mallorca, Joanaina Campomar, MÉS per Menorca, Patrícia Font, Podem, Laura Camargo, PSIB, Sílvia Cano, Gent per Formentera, Sílvia Tur i Xelo Huertas i Montse Seijas han presentat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) per instar al govern espanyol a reformar el codi penal en relació als delictes contra la llibertat sexual i garantir una formació amb perspectiva de gènere dels membres de la carrera judicial i fiscal. D’aquesta manera, les diputades del Parlament balear se sumen al clam feminista que reclama sacsejar i canviar el poder judicial arran de la sentència de La Manada.

Des del Parlament, s’insta al govern espanyol a adequar l’ordenament jurídic al Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones (Conveni d’Istanbul), un conveni ratificat per l’Estat, i que apunta a la necessitat d’incloure les violències sexuals com a violències masclistes. També que, si és necessari, es reformi el vuitè títol del Codi Penal per prioritzar la possibilitat de donar un tractament unitari a tota relació sexual no consentida. La diputada ecosobiranista ha explicat que fa 4 anys que l’Estat es va adherir però no l’ha aplicat i és per això que “des del Parlament feim pressió perquè es faci de manera immediata”. Campomar ha recordat també, que gràcies a la pressió social i dels grups parlamentaris al Congrés, s’ha aconseguit que el Pacte d’Estat contra la Violència Masclista sigui dotat finalment amb els 200 milions d’euros que li pertoquen.

La diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font, ha remarcat la necessitat d’aconseguir una comissió “autènticament paritària i on les dones no siguin simples observadores, sinó que la seva veu s’escolti i es tingui en compte”. Des de la Cambra de les Illes es reclama precisament que es compleixi la Llei estatal d’igualtat i es designi de manera paritària les vocalies permanents de totes les Seccions. Igualment, insta el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Ministeri Fiscal a formar els membres de la carrera judicial i fiscal en perspectiva de gènere, des del pla docent fins a l’especialització judicial.

Sílvia Cano, diputada socialista, ha posat l’accent en la necessitat de “formació per acabar amb els estereotips masclistes que encara hi ha a la societat i al poder judicial” després que la sentència del passat 26 d’abril desmuntàs política i judicialment la concepció de violència masclista. “La violència sexual és violència masclista”, ha recordat Cano.

La PNL també recull la necessitat d’incloure i fomentar en tots els àmbits acadèmics la formació de forma transversal a la UIB, particularment als estudis de Dret. La diputada de Podem, Laura Camargo, ha assegurat que “si necessitam que els cossos judicials estiguin formats amb perspectiva de gènere, necessitam que aquesta formació comenci al grau de Dret”. És per això, ha explicat, que és necessari que la UIB en formi part, no només en formació sinó també en informació i recerca.