Defensam a Madrid una Mediterrània lliure de prospeccions

El conseller Vicenç Vidal espera que el consens aconseguit al Parlament de les Illes Balears es mantengui a les Corts


El Congrés debatrà la Proposició de llei per a la declaració de les aigües jurisdiccionals espanyoles zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs, després que el Parlament de les Illes Balears l’hagi aprovat per unanimitat, un consens que el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, de Més per Mallorca, Vicenç Vidal “espera que es repeteixi a les Corts espanyoles”.

En aquest sentit s’ha mostrat satisfet que la Proposició de llei que va comanar a Aliança Mar Blava es pugui debatre al Congrés, una vegada ja complert un dels acords pel Canvi que ara haurà de validar l’Estat.

La iniciativa s’ha presentat avui a Madrid, de la mà del coordinador d’aquesta plataforma ciutadana, Carlos Bravo, que ha explicat que s’estructura en un article, una disposició addicional i una disposició transitòria que exclouen l’exploració, la recerca i l’explotació d’hidrocarburs, o altres substàncies minerals, en el medi marí de la mar Mediterrània sobre el qual l’Estat espanyol té jurisdicció. També s’exclou d’aquest espai marí l’exploració per mitjà d’adquisicions sísmiques, independentment de la finalitat, excepte en el cas que estigui científicament demostrat que s’utilitzen tecnologies completament innòcues per al medi marí.

La disposició addicional especifica que les explotacions d’hidrocarburs que recull la llei la concessió de les quals sigui anterior a la data en què entri en vigor, romandran vigents fins que s’extingeixin, sense que es puguin atorgar pròrrogues de cap tipus. Mentrestant, la disposició transitòria subratlla que la llei és aplicable a totes les sol·licituds d’exploració, recerca o explotació d’hidrocarburs o d’adquisicions sísmiques que no hagin estat resoltes quan la llei entri en vigor.

Bravo ha subratllat que la Proposició de llei a les Corts Generals “no representarà cap increment de despesa ni cap disminució d’ingressos per a l’Estat”. Per això, afirma, “no tendria cap sentit que en vetàs la tramitació”.