David Abril: “Volem derogar aquest símbol de l’Espanya rància”

Els grups que vàrem firmar els #AcordsPelCanvi presenten una proposició no de llei que té per objectiu a l’abolició dels espectacles taurins


El Parlament de les Illes Balears durà a terme la modificació de l’actual Llei 1/1992 de protecció animal per prohibir qualsevol espectacle que causi patiments a un animal suprimir qualsevol forma de foment i protecció a través de qualsevol forma de finançament públic Avui amb la proposició no de llei presentada per tots els grups que vàrem firmar els #AcordsPelCanvi s’ha donat una passa decisiva per derogar un símbol doblement negatiu.“Volem derogar aquest símbol d’una Espanya rància dels senyors Wert i Rajoy que amb un IVA cultural del 21% es carreguen la cultura i declararen les corregudes de bous Bé d’Interès Cultural perquè es puguin beneficiar de subvencions” ha assenyalat el portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril.

Cada vegada hi ha un sentiment col·lectiu més ample i compartit en contra del maltractament animal, que també s’ha fet palès a les Balears. A Mallorca 23 ajuntaments s’han declarat municipis antitaurins, el darrer d’ells ha estat el consistori de Búger. A la vegada hi ha el compromís d’altres municipis mallorquins de sumar-se a aquesta declaració que no deixa de ser un reflex del rebuig social cap als espectacles de toros. A Formentera no hi ha hagut mai tradició de tauromàquia, a Menorca la plaça de bous du més de quaranta anys tancada i a Eivissa l’única plaça és utilitzada per fins culturals totalment diferents.

La campanya antitaurina Mallorca Sense Sang, liderada per les organitzacions AnimaNaturalis i CAS Internacional va recolllir més de 135.000 firmes, que reclamen el fi de la tauromàquia a Balears. Organitzacions que defensen la natura com el GOB, organitzacions animalistes com ASSAIB, BALDEA, la Societat Protectora d’Animals i Plantes, i també entitats ciutadanes com l’associació de Veïnats de Palma han donat suport a aquesta iniciativa. La reivindicació s’amplia a múltiples actors de la societat civil, intel·lectuals, personalitats del món de la cultura i també a empreses. Les corregudes i els espectacles de toros són un residu del passat, una activitat que no pot tenir espai en una societat avançada.

Cal recordar que més de 100 municipis de l’Estat espanyol també s’ha declarat amics dels animals i antitaurins i que els espectacles taurins estan prohibits a Catalunya i Canàries i en països com Argentina, Canadà, Cuba, Dinamarca, Alemanya, Itàlia Països Baixos, Nova Zelanda i el Regne Unit.

Per tot això, els grups parlamentaris MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, PSIB-PSOE, Podem-Illes presenten una proposició no de llei que té per objectiu la modificació de l’actual Llei 1/1992 de protecció animal per regular una protecció integral dels animals tant domèstics com salvatges. Aquesta modificació hauria de preveure la prohibició dels espectacles taurins en totes les seves formes, així com qualsevol espectacle que causi patiments a un animal i la supressió de qualsevol forma de foment i protecció a través de subvencions, inversions, beneficis fiscals i qualsevol altra forma de finançament públic als espectacles taurins.

Al mateix temps, el Parlament de les Illes Balears instarà el Govern de l’Estat a abolir totes les ajudes públiques al sector de la tauromàquia, a eliminar la declaració del Bé d’interès cultural o Bé d’interès turístic a tots els espectacles on es maltractin animals, i a aprovar mesures legislatives, administratives i educatives de protecció de la infància d’acord amb el Comitè dels drets dels infants de Nacions Unides, que insta a allunyar els menors d’edat de la “violència de la tauromàquia”. També instarà el Govern de l’Estat a aprovar una llei de protecció dels drets dels animals per garantir a tot l’estat uns estàndards comuns per impedir el maltractament animal.