Cort presenta a l’Impost de Turisme Sostenible la recuperació de les Torres del Temple i dels camins del bosc de Bellver

L’objectiu és que les Torres del Temple es converteixin en un Centre d’Interpretació del Patrimoni de l’època islàmica

La proposta per a Bellver consisteix en dotar el bosc d’una xarxa de camins ben senyalitzada i condicionada per evitar-ne la seva degradació

Noguera: “L’impost turístic permet a Palma, porta d’entrada de la gran majoria dels turistes que arriben a Mallorca, retornar la petjada turística a la ciutadania”


L’Ajuntament de Palma presentarà a la convocatòria del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per al 2017 dos projectes: la rehabilitació i museïtzació de les Torres del Temple, amb un pressupost de 2.158.242,05 euros, i la recuperació i condicionament dels camins del Bosc de Bellver, amb un pressupost de 904.133, 78 euros. En total, les dues propostes suposen 3.062.375,83 euros. Les àrees implicades són Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística i Infraestructures i Accessibilitat.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha remarcat la importància de poder disposar dels recursos del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible, “que implica un retorn de la petjada turística per a Palma, la porta d’entrada de la gran majoria dels turistes que arriben a Mallorca”. “El repartiment l’any passat no va ser bo, és de sentit comú que la ciutat on viu la meitat de la població i la ciutat més turística tingui un percentatge de l’impost”, ha remarcat el batle. Els dos projectes que Palma presenta permetran “continuar amb la tasca de rehabilitació dels punts negres culturals de Palma, iniciada amb Can Ribes i les cases de son Ametller, i, també, recuperar el principal pulmó verd de la nostra cultura en la lluita contra el canvi climàtic”, segons Noguera.

Torres de Gumara

Les Torres del Temple són un immoble municipal que fou la porta interior de l’antiga Almudaina de Gumara/Castell del Temple i que es va declarar Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Monument. Les seves dues torres conserven els pocs vestigis coneguts de l’època islàmica i l’època cristiana medieval. Amb la reva recuperació, allò que es vol és convertir-lo en el Centre d’Interpretació del Patrimoni en el marc del projecte de Museu d’Història de la Ciutat en xarxa i centrat en el període islàmic, combinat amb Can Balaguer. El termini d’execució del projecte és de 24 mesos.

La directora general de Cultura, Francisca Niell, ha explicat que durant el període 2008-11 es va invertir a les torres del Temple “al voltant de 250.000 euros”. “Com a equip de govern, és una responsabilitat posar en marxa aquest projecte de rehabilitació”, ha dit Niell.

Les actuacions que es preveuen són de dos tipus:

Obres de rehabilitació: aquesta part té un pressupost de 1.512.876,46 euros i s’executarà d’acord amb el projecte dirigit per l’arquitecte Elies Torres. Ja es disposa del projecte bàsic de rehabilitació, del projecte executiu d’obra i dels estudis arqueològics. El projecte té autorització de Patrimoni del Consell de Mallorca.
Projecte de museïtzació: té un pressupost de 645.365,6 euros. Per a la seva realització es tindrà en compte el document del Pla Estratègic de Patrimoni Cultural, Arqueològic i Arquitectònic que preveu la creació del Centre d’acollida i interpretació a l’edifici de les Torres del Temple.

Bosc de Bellver

Durant l’actualització del Pla d’Usos del Bosc de Bellver, l’Àrea d’Infraestructres va detectar que l’alta freqüència de trànsit per damunt de les àrees vegetades del bosc no permet la regeneració natural de la vegetació i, per tant, hi ha una tendència contínua a la degradació del bosc i el seu ecosistema. A partir dels estudis es pot valorar que aproximadament el 14 per cent de la superfície del bosc es troba actualment erosionada i en estat crític.

El regidor d’Infraestructures i Accessibilitat, Rodrigo A. Romero, ha remarcat “la importància que la ciutadania conegui com cuidar el bosc i què s’ha de fer perquè el bosc creixi d’una manera natural”. “Aquest projecte ens permetrà aturar la degradació i restaurar la part perduda”, ha assegurat Romero.

Les actuacions anteriors que s’han dut a terme a Bellver evidencien que quan s’ofereix al visitant un camí ben senyalitzat, delimitat i en bon estat de conservació està comprovat que es fomenta el seu bon ús cívic. Per això, el projecte de recuperació està enfocat a dotar al bosc d’una xarxa de camins ben senyalitzada i condicionada que s’executarà durant 2018. Així, es faran tres tipus d’actuacions:

Delimitació i restauració de camins i senders. Pressupost: 709.747,28 euros.
Senyalització d’espais d’ús públic del Bosc de Bellver. Pressupost: 152.629,4 euros.
Campanya de difusió, conscienciació i col·laboració ciutadana. Pressupost: 41.757,10 euros.