Consell i Govern impulsaran mesures de lluita contra el canvi climàtic als municipis de Mallorca

La institució insular ha posat en marxa línies d’ajudes perquè els ajuntaments pugui adquirir vehicles elèctrics (1,6 milions d’euros), i per prendre mesures d’eficiència energètica (700.000 euros). El Govern hi participa amb aportacions de les conselleries de Territori i de Medi Ambient. L’objectiu és reduir com a mínim un 20% les emissions de CO2 l’any 2020.

El conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Joan Font ha signat avui un conveni per impulsar mesures contra el canvi climàtic als municipis de Mallorca. A l’acte també han estat presents el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, i Sebastià Sansó, el director general de Qualitat Ambiental, Educació Ambiental i Residus, de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que també participa en la coordinació d’aquest projecte.

Aquesta iniciativa, coneguda com a ’Pacte de Batles i Batlesses’, va sorgir de la Comissió Europea el 2008 amb l’objectiu de reduir com a mínim fins a un 20% les emissions de CO2 per a l’any 2020.

Recentment, es va voler donar una nova i més àmplia dimensió al Pacte i fixar com a objectiu de reducció de CO2 fins a un 40% per a l’any 2030, a més d’incloure obligacions en matèria d’adaptació als canvis ja en marxa pel canvi climàtic, com ara sequeres, augments de temperatures o pluges més extremes.

Els municipis que s’adhereixen al Pacte de Batles i Batlesses es comprometen a aprovar un PAESC (Pla d’Acció d’Energia Sostenible i Clima), que els permeti reduir emissions de CO2 i adaptar-se als efectes del canvi climàtic. A més, han d’enviar informes de manera regular sobre el compliment dels plans.

Per altra banda, el primer semestre de cada any es consensuarà entre les parts un pla anual d’actuacions per a l’any següent. Les actuacions podran incloure, entre d’altres, línies d’ajuda econòmica als municipis per redactar els plans o posar-los en pràctica.

Cal destacar que la vocació d’aquest pacte és actuar en l’àmbit local, partint de la convicció de que el canvi climàtic és un problema global que necessita solucions locals.