Catalunya i Balears juntes contra les prospeccions

La trobada ha estat organitzada per Aliança Mar Blava i s’han reunit el consellers balear i català, Vicenç Vidal i Josep Rull


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s’ha reunit a Barcelona, amb el conseller català de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull i amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. A la trobada, que ha organitzat Aliança Mar Blava.

El conseller Rull s’ha compromès a fer feina en favor de la declaració del Corredor Migratori de Cetacis de la Mediterrània Occidental com a Zona Especialment Protegida d’Importància per la Mediterrània (ZEPIM) en el marc del Conveni de Barcelona. Aquesta passa sobre l’àrea situada entre les costes de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears comportaria un nivell de protecció nou que podria ajudar a impedir els projectes de prospeccions petrolieres que afecten l’arxipèlag.

Durant la trobada s’han posat sobre la taula dos punts més: la col·laboració tècnica amb la Generalitat de Catalunya per fer al·legacions d’impacte ambiental dels diferents projectes de prospeccions petrolieres a la Mediterrània aprofitant l’experiència del Principat en l’el·laboració dels informes contra el projecte Castor i les declaracions institucionals i la creació de l’avantprojecte de llei per una Mediterrània lliure de prospeccions que es pretén enviar al Congrés dels Diputats.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en col·laboració amb Aliança Mar Blava i els consells insulars, segueix amb l’estratègia de teixir aliances amb d’altres administracions per tal d’aconseguir l’objectiu final d’aturar les prospeccions a les Illes i una Mediterrània lliure d’aquestes amenaces. En aquest sentit dins el protocol signat amb la Generalitat de València es preveuen nous contactes amb el País Valencià per avançar en aquest sentit.

Les darreres decisions del Govern de l’Estat en funcions, de prorrogar les concessions d’explotacions de diverses zones, ens allunyen d’aquest objectiu.