Campomar: "És incongruent que articles bàsics d’higiene íntima femenina tenguin el mateix IVA que el caviar"

MÉS per Mallorca reclama a l’Estat espanyol que compreses, les copes menstruals, els tampons i els bolquers tenguin un IVA superreduït i que s’avaluï i posi mesures contra la taxa rosa

Des de MÉS per Mallorca s’entén que els productes que cobreixen les necessitats fisiològiques haurien de ser considerats com articles de primera necessitat, tenir el preu que els correspon i l’impost adequat. Així ho expressat la diputada Joana Aina Campomar qui ha assenyalat que "és incongruent que articles bàsics d’higiene íntima femenina tenguin el mateix IVA que el caviar: un 10%". Campomar ha reclamat a l’Estat espanyol que s’apliqui un IVA superreduït del 4%, i també ha dit que s’hauria d’aplicar a productes d’ús bàsic com són els bolquers per a infants i per a majors amb incontinència.

Alhora Campomar també ha criticat l´anomenada taxa rosa que es refereix a la diferència de preu que s’estableix en productes i serveis, segons vagin orientats a homes o a dones. Aquesta diferència en general implica que les dones hagin de pagar més que els homes. No es tracta de cap impost específic ni oficial. Es tracta d’un impost ocult que discrimina i perjudica econòmicament a la dona només pel fet de ser-ho, elevant el preu dels productes i serveis considerats femenins que, en realitat, són iguals. Algunes pràctiques publicitàries utilitzen la reducció d’aquest IVA com a tècnica de reclam en la venda de productes per a les dones amb pràctiques abusives i discriminatòries, tal com ha denunciat Facua, “les maquinetes d’afaitar per a dones són un 171% més cares, només perquè l’embolcall és rosa o diu Woman o Dona", assenyala la diputada ecosobiranista.

Per aquests motius MÉS per Mallorca ha presentat avui una PNL (Proposició no de Llei) per instar al govern espanyol a avaluar l’impacte econòmic i social en el conjunt de la societat espanyola de l’anomenada Taxa Rosa, i a prendre les mesures necessàries per eliminar-la. També la formació reclama a aplicar l’IVA superreduït a les compreses, les copes menstruals, els tampons i els bolquers tant per a infants com per a gent gran.