Cal modificar el contracte de Son Espases per evitar les factures abusives

Fina Santiago (MÉS): “el problema de les factures sobredimensionades ve de l’adjudicació de l’hospital de Son Espases; investigar aquest contracte no és un exercici d’arqueologia política, sinó que ens afecta ara i ens afectarà”


El Grup MÉS presentarà una proposició no de llei al Parlament per reclamar la modificació del contracte amb la concessionària de l’hospital de Son Espases, per exigir a l’UTE que facturi a preus de mercat. La portaveu adjunta del grup, Fina Santiago, ha fet aquesta proposta davant les factures abusives que demostren que l’empresa està cobrant a l’IB-Salut 1.000 euros per instal·lar un endoll o 910 euros per posar adhesius en terra per guiar els pacients, per exemple. Santiago considera aquestes factures “absolutament desproporcionades”, molt per damunt del preu de mercat.

Santiago també ha posat l’exemple del canvi d’un generador de vapor, que l’UTE de Son Espases va pressupostar per 72.735 euros, mentre que una empresa privada aliena a la concessionària va fer un pressupost pel mateix concepte per 26.015 euros.

Davant aquest fet, el Grup MÉS vol que es modifiqui el contracte amb la concessionària per obligar-la a facturar a preus de mercat i a tenir en compte pressuposts d’altres empreses, ja que “la situació que hem detectat és un abús que no es pot permetre”. Fina Santiago explica que “si s’han modificat lleis importants en un cap de setmana, com per exemple la Constitució, també s’ha de poder modificar un contracte que s’ha demostrat que no és correcte ja que provoca un abús que acabam pagant tots els ciutadans”.

Santiago també apunta que “el problema de les factures sobredimensionades que tots els ciutadans ens hem de menjar ve de l’adjudicació de l’hospital de Son Espases”; i “demostra que la investigació del contracte de Son Espases no és un exercici d’arqueologia política, com alguns pretenen, sinó que és un tema que afecta al dia a dia dels processos administratius de l’IB-Salut i del Govern, i hi continuarà afectant, ja que els ciutadans balears haurem de seguir pagant a la concessionària de Son Espases durant 25 anys més”. “Qualsevol acció administrativa que es faci a Son Espases està lligada a la contractació de l’UTE concessionària, i per tant és un tema de present i de futur”, conclou.

Documents adjunts