Biel Barceló: "Tenim condicions idònies per esdevenir laboratoris d’economia circular i energies verdes"

El vicepresident i el conseller Vidal defensen a una jornada sobre economia circular un nou model productiu sostenible i eficient en l’ús dels residus, i reivindiquen les illes com a escenari adient per implantar aquestes bones pràctiques

La Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, a través del Centre Balears Europa, i en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el Parlament de les Illes Balears i la Representació de la Comissió Europea per a Catalunya i les Illes Balears, han organitzat una jornada dedicada a l’Economia circular, i el rol que poden jugar les regions en la seva implementació.

El concepte d’economia circular suposa una intersecció entre els aspectes ambientals i els ecològics, i fa referència a l’oposició amb l’actual model d’economia lineal, basat en l’extracció, fabricació, utilització i eliminació. Des de la UE es fa una aposta clara pel model circular, el qual proposa una eficiència en l’ús dels recursos, convertint els residus en matèries primeres.

Les institucions europees treballen actualment en un paquet legislatiu en matèria de residus i en la implementació del Pla d’Acció d’Economia Circular, aprovat a finals de 2015, tal i com ha explicat la senyora Drake.

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme ha obert les jornades posant l’accent en el fet de què les illes presenten unes condicions idònies per a esdevenir laboratoris de l’economia circular i de les energies verdes. "L’impuls al model circular té indubtables efectes sobre el medi ambient, però també sobre la millora de la competitivitat i del desenvolupament: ha d’aconseguir impulsar l’ocupació local, una ocupació no deslocalitzable", ha destacat Biel Barceló.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha recordat durant la seva intervenció que “l’eina més potent en la qual estam treballant per assolir una gestió més sostenible dels residus és la Llei de residus i sòls contaminats”. Es tracta de “la primera normativa en aquesta matèria de la nostra comunitat i un dels Acords pel Canvi” sobre la qual aquest mes de maig “organitzarem jornades de participació a totes les illes, a més d’obrir un web per facilitar, a la vegada, la participació en xarxa, perquè ciutadans, entitats, administracions i empreses puguin aportar les seves idees amb la intenció de fer la millor llei possible”.

La jornada ha comptat, a més, amb la participació de representants del Parlament Europeu, de regions com Catalunya i les Illes Canàries, pioneres en l’implementació de projectes d’economia circular i entitats que treballen aquesta matèria i fan un seguiment exhaustiu de les noves propostes impulsades des de la UE: Zero Waste i ACR+.