Article d’Antoni Noguera: Confinament total per protegir tothom

El coordinador general de MÉS per Mallorca detalla en aquest article d’opinió els motius pels quals defensa el confinament total de la població i la restricció de l’activitat econòmica per combatre la crisi del COVID-19

Ahir dilluns, demanava el confinament total de la població a les Illes Balears i l’Estat per fer front a la pandèmica del COVID-19. Com a coordinador general de MÉS per Mallorca, em tocava verbalitzar una opinió política que comparteixen un bon número d’experts i agents socials i que creim que té tot el sentit del món.

Per desgràcia, alguns territoris de l’Estat espanyol estan en una situació molt greu, humanament difícil de suportar. Els professionals de la sanitat, un dels grups més afectats per la crisi del COVID-19, s’estan deixant la pell i la vida per tots nosaltres. Som en una d’aquelles poques situacions històriques en que podem recórrer a la tan citada frase de Winston Churchill de "mai tants degueren tant a tan pocs". És temps de prendre mesures excepcionals i valentes pensant en el bé de la població, de correspondre l’esforç dels que ens defensen del virus als hospitals i sacrificar una mica més de la nostra comoditat i de la d’algunes empreses i serveis que no és estrictament necessari que continuïn operant.

Per lluitar contra l’expansió i el mal que fa el coronavirus, fa falta anar un pas més enllà en les mesures de confinament de la població, paralització de l’activitat econòmica no esencial i adopció de mesures de protecció. És el que demanen més de 70 experts dels camps de salut pública, l’epidemiologia, la microbiologia, la biologia molecular o el control d’epidèmies en un manifest.

El temor d’aquests experts i el que inspira la postura de MÉS per Mallorca és que les mesures de confinament decretades amb l’estat d’alarma siguin correctes però insuficients. Hem de fer tot el possible per reduir el cost humà que això podria tenir.

A més, gran part dels sindicats ja han demanat també la cancel·lació de totes aquelles activitats laborals que no puguin garantir al 100% les mesures de protecció dels treballadors necessàries. Sabem que, en la situació actual, això podria afectar a indústries com, per exemple, la de la construcció. La protecció i la defensa de la classe treballadora és un motiu més per exigir al govern espanyol el confinament total.

El confinament total és una passa més. La majoria de la població està complint amb responsabilitats amb les restriccions imposades fins ara, però podem ser un punt més ambiciosos. No es tracta d’impedir que puguem anar a comprar menjar o a la farmàcia. L’objectiu principal és reduir encara més la mobilitat laboral i mantenir només els serveis de primera necessitat, evitant així l’exposició innecessària de les persones de certes indústries, administracions i serveis.

L’objectiu d’aquest enduriment de les mesures que demana MÉS per Mallorca té un propòsit doble. Per una banda, es tracta d’evitar o pal·liar la saturació dels sistemes de salut i l’alt cost que això suposaria en vides humanes. Per l’altra, es tracta d’aconseguir que la crisi sanitària duri el menys temps possible i que no hi hagi rebots. D’aquesta manera, aconseguiríem posar en funcionament el nostre teixit econòmic i productiu i limitaríem l’impacte sobre les persones de la dura crisi econòmica que la crisi sanitària del coronavirus pot provocar. El confinament total és, per tant, una mesura per protegir tothom.