Ara com abans cal defensar els valors democràtics

Inca i Palma reten homenatge al Mur de la Memòria als a Emili Darder i a Antoni Mateu assassinats pel feixisme


Els ajuntaments de Palma i d’Inca ha organitzat de forma conjunta un homenatge al batle de Palma Emili Darder, al batle d’Inca Antoni Mateu. A la vegada que també s’ha recordat al diputat Alexandre Jaume, i l’empresari Antoni Maria Ques, així com altres víctimes del franquisme que foren afusellades pel feixisme el 24 de febrer de 1937. Les entitats que formen la Comissió 24 de febrer, de la qual forma part MÉS per Palma, també han participat en l’homenatge. Enguany és el segon any que l’equip de govern de Cort i representants de diferents institucions assisteixen a aquesta commemoració. Anteriorment els representats polítics del PP no assistien a aquest acte, ja que la lluita per la memòria històrica no era una prioritat pel conservadors.

A l’acte unitari els regidors de cultura d’Inca, Antoni Rodríguez i el de Palma, Llorenç Carrió han recordat el llegat d’Emili Darder i Antoni Mateu, els darrers batles republicans de Palma i Inca, respectivament. També ha fet sentir la seva veu Maria Antònia Oliver de Memòria de Mallorca, qui ha compartit emotius records del seu passat com anteriorment també ho havien fet els familiars d’Emili Darder i la besnéta d’Antoni Mateu. Tots ells han aprofitat per reivindicar la seva lluita. En aquest sentit també la consellera de Transparència i Participació Ruth Mateu ha remarcat les passes valentes fetes durant aquesta legislatura com la llei de fosses, o l’exhumació de la fossa de Porreres. Ruth també ha fet una crida a la defensa dels valors democràtics i ha fet especial menció a la llibertat d’expressió, "un dels nostres pilars que estan fent trontollar".

Entre els assistents a l’acte que ha acabat amb una ofrena floral hi havia el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, la coportaveu de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, la diputada Joana Aina Campomar, el conseller Lluís Apesteguia i les regidores de Palma, Helena Paquier i Mercè Borràs, els regidors d’Inca, Biel Frontera i Antoni Rodríguez.