Aprovada la primera llei d’habitatge de Balears

El Parlament va viure ahir un dia històric amb una normativa que estableix l’habitatge com un dret i no com un privilegi


La primera llei d’habitatge de les Illes Balears ha quedat aprovada aquest dimarts al Parlament. La diputada ecosobiranista Joanaina Campomar va qualifcar el dia com "un dia històric" en què es va aprovar "una llei molt necessària i que estabeix que l’habitatge és un dret i no un privilegi".

Aquesta normativa està feta de baix cap a dalt i ha tingut en compte les demandes dels col·lectius que porten anys lluitant contra l’especulació i pel dret a un habitatge digne. "Volem revertir la indefensió dels afectats i seguir la feina de la mobilització social que ens ha sacsejat a tota la classe política", ha afirmat Campomar.

La diputada de MÉS per Mallorca també ha assegurat que aquesta llei és una passa més a la feina del Govern del Canvi en matèria d’habitatge i que segueix les mesures iniciades durant aquesta legislatura, com són la reobertura de les oficines de l’IBAVI a Menorca, Eivissa i Formentera, els ajuts del Govern pel lloguer o l’Oficina Antidesnonaments de Palma.

Les principals mesures que contempla aquesta llei és establir un pla d’habitatge públic per deu anys, un habitatge per llogar i que mai es podrà vendre, per frenar així l’especulació amb habitatge públic. També es crea un registre de grans tenidors i d’habitatges buits: aquells que duguin buits més de dos anys s’hauran de cedir per fer-hi lloguer social. A més, la llei garanteix que cap família quedi sense subministraments bàsics. Es crea per això un fons d’atenció solidària i establim uns protocols d’actuació i coordinació entre Administració i empreses perquè no es tallin els subminsitraments bàsics, s’estableix un servei d’acompanyament perquè les famílies no hagin de fer aquest procés tot sol.

"És una eina imprescindible però no una solució miraculosa. És una passa més d’aquest govern del canvi en polítiques valentes i pioneres per fer efectiu l’accés a l’habitatge.
Insistesc que és una llei impulsada de baix cap a dalt pels moviments socials i per tant un èxit compartit. La prioritat de l’accés a l’habitatge en l’agenda pública també és fruit d’aquesta mobilització", ha subrallat Campomar.