Aprovada la llei que garanteix que no hi hagi tortura a les places ni circs amb animals

MÉS per Mallorca celebra la normativa que promou unes Illes Balears sense Sang


La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà ha defensat la nova normativa aprovada avui al Parlament, amb els vots en contra del PP i de Ciutadans i l’abstenció d’El Pi. Capellà ha recordat la tradició del PP d’immobilisme, com ho va fer amb el divorci, l’avortament, el matrimoni igualitari i fins i tot amb el carril bici. També els hi ha acusat d’amargar-se darrere del Tribunal Constitucional. "La societat i la cultura avancen malgrat vostès, que han estat en contra de tots els avenços socials de la democràcia", ha assenyalat.

Capellà en relació a la tauromàquia ha assegurat que no la tortura no és cultura, que la nova normativa no és inconstitucional i que tenim competències per regular-la, i també ha incidit a assenyalar que "el maltractament ens deshumanitza". Així la llei que regula les corregudes de toros no permetrà les tortures ni la seva mort a les places, així com tampoc les festes populars de nova creació amb animals. "Si volen fer una festa amb un animal que agafin un peluix". Avui a la sessió plenària també s’ha fet evident que hi ha molt poc suport a les corregudes de toros, ja que quan Capellà ha demanat si a qualcú, a més d’en Miquel Jerez del PP, només Cabrer ha aixecat la mà. Al final de la seva intervenció Capellà ha comentat que no tenia cap dubte que finalment aquest mal anomenat espectacle quedarà abolit i que desapareixerà per sempre.

El que es pot destacar de la nova normativa que pretén evitar el sofriment dels animals és que
els bous -que passaran un reconeixement veterinari abans i després- hauran de sortir de la ramaderia més propera a la plaça de toros. La durada serà de 10 minuts com a màxim i només es permetran tres toros per correguda. No hi haurà cavalls ni cap instrument punxant que pugui ferir el toro.
D’altra banda no es permet vendre alcohol, no poden assistir menors de 18 anys i els toreros passaran un control antidòping. Les sancions van dels 300 als 100.000 euros.

També queda totalment prohibit la creació de noves festes amb animals a partir de l’entrada en vigor de la llei.