Antoni Reus: "A les Illes Balears tenim un greu problema de fòbia als drets laborals"


MÉS per Mallorca fa una crida als agents implicats per lluitar contra l’explotació laboral

MÉS per Mallorca condemna de forma contundent els darrers casos d’explotació laboral que s’ha detectat a les Illes Balears i reclama més implicació per part les Patronals i del Govern espanyol.

El diputat de la formació ecosobiranista, Antoni Reus ha recordat que aquest mateix dissabte a Palma el propietari d’un bar va ser detingut per explotació laboral dels seus treballadors. "Feien jornades de fins a 17 hores de feina i sous de 3,5 € per hora, sense contracte, ni dies lliures, són situacions d’autèntica esclavitud", assenyala Reus qui també remarca que "lluny de ser un cas aïllat, just enguany aquesta és la quarta operació amb detinguts per explotació laboral a les Balears”.

El passat més d’abril era detingut un empresari d’hosteleria de Cala Pi, també per explotació laboral, amb empleats sense donar d’alta a la seguretat social i jornades de fins a 14 hores diàries. El mes de febrer es desarticulava una màfia que es dedicava a grans obres de construcció, amb preus per davall de mercat, defraudant als treballadors i a la seguretat social. El mes de gener era detingut el propietari d’un agroturisme a Manacor també per explotació laboral dels treballadors, que tenia en unes condicions infrahumanes. MÉS per Mallorca denuncia que els dos darrers anys duim més de 20 detinguts per explotació laboral amb diverses operacions.

D’altra banda, les darreres dades que coneixem, les referides a 2016, del Pla de Lluita contra l’Explotació Laboral duit a terme per la Conselleria de Treball amb col·laboració amb Inspecció de Treball i la Seguretat Social, mostren un panorama alarmant. Un de cada tres contractes temporals revisats estava en frau de llei i gràcies a l’acció del govern es transformaren en indefinits (3.381 de 9.256 contractes revisats). I un de cada sis contractes a temps parcials amagava jornades superiors (453 dels 2674 contractes revisats)

"Resulta evident que a les Illes Balears tenim un greu problema de fòbia als drets laborals", ha assegurat Reus. El diputat ecosobiranista també ha explicat que "la precarietat laboral per una banda, fruit de la reforma laboral, i la manca de respecte dels drets laborals són un dels principals problemes de la nostra economia ara mateix, que a pesar de créixer de forma important, no s’està traduint en millores de la situació dels treballadors".
Per tot això, MÉS per Mallorca registrarà al nou període de sessions una Proposició No de Llei per fer una crida a la responsabilitat dels agents implicats:

• Instam a la implicació de tots els sectors, i especialment els patronals, per afrontar aquesta problemàtica.
• Instam al Govern de l’Estat a endurir la normativa i revisar les sancions administratives i les penes per les situacions d’explotació laboral.
• Instam també al Congrés i al Govern a derogar la reforma laboral, que és el principal impediment que la millora de l’economia es traslladi a la millora de la situació dels treballadors.