Antoni Noguera: “Estarem al costat de totes les famílies que tenguin problemes socioeconòmics”

Cort destina més de 500.000 euros a ajudes per a necessitats bàsiques des de l’estat d’alarma

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera ha assegurat avui que les demandes socials derivades per la crisi del coronavirus "poden continuar creixent en els pròxims mesos". Per això ha insistit en la necessitat que els ajuntaments "puguin destinar els seus romanents, els seus superàvits, fins i tot endeutar-se, per a continuar posant en marxa polítiques socials". Amb tot, Noguera, qui també és tinent de batle de Cultura i Benestar Social a l’ajuntament de Palma, ha volgut destacar que "l’Ajuntament està fent un esforç molt important per minimitzar els efectes socials de la crisi sanitària de la Covid-19 i per garantir que cap persona vulnerable no quedi desatesa".

Durant una roda de premsa, celebrada via telemàtica, Noguera ha explicat que des que es va decretar l’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palma ha atorgat 2.002 ajudes econòmiques per a la cobertura de necessitats bàsiques i habitatge. S’hi han destinat 534.640 euros i han permès atendre 1.475 famílies en situació de vulnerabilitat. Així, en relació amb el mateix període de l’any anterior (del 16 de març al 2 d’abril) s’han atorgat gairebé un 70 per cent més d’ajudes i gairebé s’ha duplicat l’import econòmic que s’hi han destinat.

A més, en aquest període s’ha reforçat el repartiment de menjar a domicili, que ara també inclou a les famílies. Així, s’ha arribat a 734 llars, 34 més que quan es decretà l’estat d’alarma. El nou dispositiu posat en marxa per respondre a la necessitat de comprar i portar medicaments i aliments a les cases d’aquelles persones que ho necessiten ja dona servei a 50 llars.

Tots els centres municipals de serveis socials estan funcionant amb els equips de guàrdia i atenent les situacions d’urgència i redirigint les necessitats d’acompanyament. Cada dia es reben entre 400 i 450 telefonades demanant informació i orientació sobre la possibilitat de rebre ajudes. També se segueix donant ajuda per teleassistència a 442 persones.

El Servei d’Ajuda a Domicili té 1040 casos en seguiment cada dia. 139 usuaris han demanat suspendre temporalment el servei per temporalment i se’ls continua fent un seguiment telefònic mentre són els familiars qui tenen cura d’ells.

Els casals d’autonomia i centres de dia, en canvi, continuen tancats i es fa un seguiment personalitzat, cada dia, als 205 usuaris. En els darrers dies, 15 han passat a tenir ajuda a domicili i 99 reben el menjar a domicili. A més, 14 usuaris han rebut ajudes puntuals per compres i higiene personal