Antoni Noguera: “Després del seu fracàs per confiscar els estalvis dels ajuntaments, el govern espanyol no pot tardar més en derogar la Llei Montoro”


MÉS acusa el govern del PSOE I PODEM de manca de diàleg i insta els dos partits a possibilitar que els consistoris puguin utilitzar els seus romanents

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha valorat de manera positiva el fracàs de l’executiu espanyol per confiscar el romanents de tresoreria dels ajuntaments. La manca de suports al Congrés dels Diputats ha impedit convalidar un decret al qual MÉS per Mallorca s’hi oposava frontalment. Només conèixer el resultat de la votació Noguera s’ha reunit de manera telemàtica amb batles i regidors de la formació per valorar la situació.

Així, ha assegurat que “el govern espanyol no té majoria i s’ha d’acostumar a escoltar, dialogar i arribar a acords”. En aquest sentit, Noguera destaca el paper dels ajuntaments a l’hora d’encarar la crisi i lamenta que no s’hagi tingut prou en compte el món local.

Respecte a la petició d’alternatives al text que el govern del PSOE i PODEM no han pogut convalidar, Antoni Noguera ha titllat de “cínica” la demanda de la Ministra Montero. “No pot responsabilitzar ni als partits que han fet decaure el decret, ni molt manco a batles i regidors. L’alternativa a confiscar els estalvis municipals la coneix perfectament; derogar la Llei Montoro”, ha emfatitzat. Segons Noguera, la ministra defensa que confiscar els romanents és l’única manera de poder aprofitar-los i complir l’article 135 de la constitució. Això no és cert, bastaria canviar o derogar la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i ja que hi som la llei de racionalització de l’administració local”.

De fet, durant la reunió telemàtica els batles i regidors ecosobiranistes han coincidit en reclamar que es modifiquin o deroguin les dues lleis que fermen l’autonomia dels ajuntaments i permetin l’ús del 100% dels romanents dels ajuntaments, així com revisar la fiscalitat a l’estat”.

Tots, han coincidit en qualificar la proposta del govern espanyol com “un atac a la suficiència financera i autonomia pressupostària dels municipis que no podia sortir endavant de cap de les maneres”. En aquest context el coordinador de política territorial, Joan Mas “Collet” ha assenyalat que “cal de posar fi a les tuteles i avançar cap a un model legislatiu menys hostil amb els municipis” i que garanteixi la prestació de serveis per part dels ajuntaments. “Ara més que mai els ajuntaments han d’actuar com a motor econòmic poder oferir respostes ràpides i pròximes a les necessitats de la ciutadania”.