6.678 intervencions per protegir la posidònia

Aquest estiu s’han assistit 6.678 embarcacions arreu de les Illes en l’operatiu de protecció de la posidònia. El servei inclou l’assistència al fondeig, la informació i la reubicació de les embarcacions que pretenien posar l’àncora sobre les praderies de posidònia

El servei de vigilància de la posidònia a les Illes Balears s’ha desenvolupat durant els mesos de juliol, agost i setembre, arreu de l’arxipèlag i ha estat format per deu embarcacions i la seva tripulació. L’objecte de l’operatiu ha estat la vigilància dels hàbitats marins protegits, especialment pel que fa a les fanerògames marines, com la posidònia oceànica. El servei ha informat sobre la prohibició dels vaixells de la zona de fondejar sobre la posidònia oceànica i també ha donat suport i assessorament a vaixells en les tasques de fondeig i desfondeig a les zones arenoses.
 


Aquesta iniciativa ha significat un gran impuls per a la protecció de les praderies de la posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans dels danys que fan les àncores a les praderies. S’han fet tasques de vigilància en els àmbits marins, s’han difós adhesius i fullets entre els patrons de les embarcacions i s’ha donat suport i assessorament per al fondeig i el desfondeig. També s’ha informat sobre altres incidències relacionades amb la conservació de la natura i fins i tot s’han dut a terme immersions amb els bussejadors professionals per determinar zones de fondeig dubtoses. D’altra banda, en el moment de màxima tensió per la campanya d’incendis, les embarcacions de vigilància també han servit perquè els agents de medi ambient poguessin embarcar-s’hi per reforçar el servei de lluita contra el foc, en un exemple clar d’optimització dels recursos.