2019 serà l’any d’Aurora Picornell

La campanya «Mallorca té nom de dona» del Consell de Mallorca es dedica enguany a la sindicalista republicana, activista i feminista assassinada pel feixisme, Aurora Picornell. Durant el 2019 es preparen un seguit d’actes commemoratius i divulgatius que es duran a terme gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Palma

El primer acte tindrà lloc el 9 de març, amb la presentació del bust d’Aurora Picornell, fet per l’escultora Margalida Fonollà, al Born del Molinar, barri on Aurora va créixer i formar-se com a dona activista. Una data escollida per la proximitat amb el Dia Internacional de la Dona, una cita que l’homenatjada va reclamar l’any 1936 en un manifest de compromís amb les treballadores i els seus drets.

La col·laboració institucional entre el Consell i l’Ajuntament de Palma permetrà recuperar una figura femenina cabdal de la història de Palma i amb els moviments socials. Recordar a Aurora Picornell és recordar la necessitat de fer polítiques cap a la igualtat", ha explicat el president del Consell, Miquel Ensenyat.

Dins els actes programats també es preveu una taula rodona i un còmic sobre la vida de la protagonista. La taula rodona es farà a mitjan abril i tractarà sobre les dones contra les quals es varen prendre represàlies durant el franquisme i a l’octubre es farà públic el còmic durant el Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca.

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Palma s’està treballant, per exemple, en propostes amb l’IES Aurora Picornell per tal d’impulsar activitats de teatre a través d’obres vinculades a Aurora Picornell i altres dones republicanes. Des del consistori s’aniran anunciant les diverses accions que es vagin concretant per sumar-se a aquesta commemoració de Picornell.

Aurora Picornell va ser declarada recentment Filla Predilecta de Mallorca, per constituir un referent de l’activisme polític mallorquí dels anys 30, un símbol del feminisme, la democràcia i la llibertat, digna de l’homenatge del Consell de Mallorca.