10 milions de deute del Govern al Consell es dedicaran a pal·liar els efectes econòmics de la covid

Balboa valora molt positivament que es pugui comptar amb aquests recursos per “ajudar els sectors que pitjor ho passen degut a les restriccions”

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat la incorporació de 10 milions d’euros als pressupostos, que corresponen a la liquidació de les bestretes per enguany, és a dir, al pagament de part del l deute que el Govern de les Illes Balears té amb la institució insular. Aquesta injecció de recursos es destinarà a finançar despeses orientades a pal·liar els efectes econòmics a l’illa de Mallorca provocats per la pandèmia de la COVID-19. El portaveu del grup de MÉS per Mallorca al Consell, Guillem Balboa, ha valorat com la mesura és “molt positiva, perquè dota al Consell dels recursos del Govern que li corresponen, i alhora es podran destinar aquests 10 milions d’euros a mesures per ajudar les empreses i sectors que pitjor ho passen degut a les restriccions”.

El pagament efectiu de les bestretes és una reinvidicació històrica de MÉS per Mallorca, especialment en l’àmbit del Consell. Miquel Ensenyat, durant la seva presidència, va exercir un paper reivindicatiu davant el Govern per aconseguir el pagament d’aquestes bestretes i que va el 2018 va signar un protocol amb el Govern al qual s’establia el saldo pendent a favor del Consell de Mallorca en 99,89 milions d’euros. A més, es fixaven 15 anualitats fins a l’any 2033 i es feia efectiu el pagament de la primera anualitat, de 10 milions. Així, amb l’acord signat avui, el Govern haurà pagat en dos anys 20 milions del total.

Aprovació dels pressupostos i manca de finançament

El ple també ha fet l’aprovació definitiva del pressupost, un tràmit necessari després del darrer ple de pressupostos. El portaveu de MÉS, que ha votat a favor, ha assegurat que “aprovam uns pressupostos que reforcen el sistema de prevenció econòmica i ajuden a la reactivació econòmica sense deixar de banda un més que necessari canvi de model tot i l’infrafinançament que patim a les Illes Balears, a Mallorca i a aquesta institució”.