MÉS per Mallorca reclama mesures per combatre el frau fiscal

Els diputats de MÉS, Antoni Reus i David Abril, han reclamat incrementar efectius per lluitar contra el frau fiscal a les illes i augmentar les vies de col·laboració entre l’Agència Tributària i l’ATIB

MÉS per Mallorca ha presentat avui una Proposició No de Llei al Parlament de les Illes Balears per demanar un increment de mesures contra el frau fiscal. Els diputats de MÉS, David Abril i Antoni Reus, han explicat que l’economia submergida de l’estat espanyol és entorn del 20 al 24 per cent, mentre que la pèrdua d’ingressos que genera el frau està situada entorn del 6,5 per cent del Producte Interior Brut. Per això, han demanat una major dotació de personal per a l’Agència Tributària i augmentar les vies de col·laboració existents entre aquesta i l’Agència Tributària de la CAIB.

A les Illes, segons Abril i Reus, l’economia submergida suposa uns 8.000 milions d’euros i uns 2.000 milions de pèrdua d’ingressos per frau. "L’evasió fiscal és a l’ordre del dia i això es demostra amb la vinculació de 14 societats de les Illes en els papers de Panamà", ha assegurat David Abril, que també ha reclamat més efectius per combatre el frau fiscal, especialment la investigació de les grans borses d’evasió d’impostos.

Els principals ingressos de la CAIB (2.266 milions) provenen dels tributs recaptats per l’Estat dels quals se cedeix un percentatge a la comunitat autònoma. Aquesta recaptació es fa a través de l’Agència Tributària. Per aquest motiu, Abril i Reus han reclamat més efectius per a l’Àgència i han denunciat les progressives retallades que ha sofert des de l’any 2010. "Tenim 2.000 empleats menys i una plantilla amb un augment notori de la mitjana d’edat", han explicat, al mateix temps que han denunciat que altres països europeus amb menys tassa de frau fiscal tenen 800 habitats per treballador d’hisenda, mentre que al nostre Estat la xifra es dispara fins a arribar als 2.000 habitants per cada treballador.

"Una millor dotació de personal de l’Agència tributària i una millor organització que pogués posar el frau fiscal a límits similars a altres països europeus reduiria en una 20-24% actual que hem esmentat en un 10-12%. Això suposaria una recaptació d’uns 1000 milions d’euros addicionals, és a dir que implicaria uns 500 milions d’euros més per a les arques de les Illes Balears", han explicat Abril i Reus.