La nova residència pública de Marratxí ja disposa de projecte arquitectònic

- La residència començarà a funcionar a finals de 2019 i oferirà 100 places.
- Es tracta d’una inversió de 8,5 milions d’euros
- El projecte guanyador anomenat "Domus" és obra de l’arquitecte Santiago Vives

La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha presentat ell projecte guanyador del concurs arquitectònic per construir la futura residència per a persones majors dependents ubicada a Son Caulelles (Marratxí). Es tracta del projecte Domus, de Santiago Vives, que ha rebut el primer premi del concurs, dotat amb 15.000 euros, de qui el jurat ha destacat l’equilibri entre funcionalitat i disseny.

Fina Santiago ha especificat que s’oferiran 100 places per a persones en situació de dependència i està previst que comenci a funcionar a finals de l’any 2019. El cost total de la residència és de 8’5 milions d’euros i és un model de col·laboració institucional. Per una banda, l’Ajuntament de Marratxí cedeix el terreny, mentre que la Conselleria de Serveis Socials i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, que es farà càrrec de la seva gestió, financen al 50% la construcció de la residència.

A més, Santiago ha apuntat que “s’acabarà la legislatura amb 600 noves places residencials per a persones amb dependència”, en referència a la construcció d’aquesta residència a Marratxí, la que es construirà a Ciutat Jardí, a Palma, i la que està prevista fer a Son Dureta, a més de les places concertades des de l’inici d’aquesta legislatura.

El batle de Marratxi, Joan Francesc Canyelles, per a qui la construcció de la residència “és un dels projectes estrella per al municipi”, ha destacat que la proposta guanyadora respecta i aprofita una ubicació triada especialment pel seu entorn agradable.

Des del Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears, Ignacio Salas ha assegurat que el fet d’haver convocat un concurs “ha una experiència que ha funcionat molt bé” i “dóna garanties perquè pugui sortir un bon projecte”.

Santiago Vives, responsable de la proposta guanyadora, ha explicat que la base del projecte ha estat harmonitzar els criteris arquitectònics amb un ús funcional de l’edifici. L’edifici, de tipologia compacta amb dues plantes i soterrani, s’estructurarà al voltant de quatre patis interiors enjardinats, que seran l’eix vertebrador de tota la residència.

En total, es presentaren al concurs 67 projectes de tota Europa. El segon premi, dotat amb 5.000 euros ha estat pel projecte Pine, de l’Estudio Vivas Arquitectos i Pau Vidal i el tercer, amb 4.000 euros, pel projecte Ca Nostra de Bayona Valero Arquitectes Associats, Ensenyat Tarrida Arquitectes. D’aquí a un mes, aproximadament, s’exposaran públicament els projectes arquitectònics seleccionats.

Documents adjunts