Campomar: “Han passat 40 anys, no se’n pot esperar ni un més"

MÉS reclama que el nou govern espanyol posi en agenda el nou REB durant els tres primers mesos

JPEG
Dimecres que ve al ple del Parlament es presentarà la proposició no de llei de MÉS per Mallorca, on la formació ecosobiranista proposa que el Parlament insti al Govern estatal i autonòmic a l’aprovació d’un nou REB. La PNL la defensarà la diputada Joana Aina Campomar qui avui ha criticat que s’ha de reconèixer ja les necessitats financeres i econòmiques de les Illes Balears: “Han passat 40 anys -des de l’aprovació de la Constitució on es reconeix el fet insular-, no poden esperar ni un més”. En aquest sentit Campomar ha recordat que “fins ara hem estat solidaris cap a l’exterior, però mai es té en compte el sobrecost insular”. Segons els estudis de la UIB entre importacions i exportacions el fet insular suposa un sobrecost d’entre 7.000 i 8.000 milions d’euros.

La proposta de MÉS que es presentarà aquest dimecres reclama que en matèria de transports aquest nou REB inclogui:

1. Que es consideri un servei essencial el transport regular de viatgers per carretera
2. Que s’estableixi una tarifa plana pel transport aeri de residents entre les illes de 30 € i de 50 € per a connexions a Madrid i Barcelona des de les tres illes.
3. Que el descompte de resident a càrrec de l’estat pel que fa al transport marítim passi del 25 al 50%
4. Que s’inclogui el transports de residus entre Formentera i Eivissa
5. Que s’estableixin compensacions justes pels sobrecostos derivats de la insularitat en el transport de mercaderies i subministres entre les diferents illes i la península, mitjançant la fórmula d’un IVA reduït.

Lloguer vacacional

El diputat Antoni Reus també ha fet referències a les propostes de PI i del PP, en relació al lloguer vacacional. “MÉS està a favor de les economies familiars i en contra que sigui una font d’especulació, ni que pugui generar un problema d’accés a l’habitatge”. Reus també ha assenyalat la necessitat de consensuar amb consell i ajuntaments i amb tota la societat per trobar les propostes més adients tenint en compte el medi ambient i la sostenibilitat. “No s’ha de fer especialment amb les grans empreses que fan feina en aquest àmbit com ha dit el PP, sinó amb tothom”, afirma. El diputat ecosobiranista ha remarcat que aquest negoci “no s’ha de convertir en una nova bimbolla”